Diyarbakır’da dünden bu yana etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günlerdir uyarılarda bulunmasına rağmen, Karayolları ve kayyım yönetimindeki Büyükşehir ile ilçe belediyelerin bu konuda gerekli hazırlıkları yapmaması kent halkının mağduriyetine neden oldu.  

YOLLAR BUZ PİSTİ   

Yapılan uyarılara kulak asılmayıp yetkililerce gerekli hazırlıkların ve çalışmaların yapılmaması sonucu özellikle yollar soğuk havanın da etkisiyle adeta buz pistine dönüştü. Birçok trafik kazası yaşanırken, araçlar yollarda kaldı.

TUZLAMA VE KÜREME YAPILMADI

Toplu taşıma araçlarını kullanan yurttaşlar ise, sokak aralarında biriken karları düşe kalka aşıp, otobüs ve minibüs duraklarına ulaşmaya çalıştı. Fakat başta Urfa Yolu olarak adlandırılan cadde olmak üzere kentin ana arterlerinde bile ekiplerce kar küreme ve tuzlama çalışması yapılmamış olmasından kaynaklı otobüs ve minibüsler yola çıkamadı. Dondurucu soğukta duraklarda ve yollarda biriken yurttaşlar saatlerce araç beklemek zorunda kaldı. Özelikle toplu taşıma aracı imkanlarının kısıtlı olduğu 500 Evler, Seyrantepe TOKİ gibi yerleşim noktalarında yaşayanlar bu konuda büyük mağduriyet yaşadı. 

Saatlerce beklemekten yorulup, üşüyen yurttaşlardan bazıları yoldan çevirdikleri araç sürücülerinden kendilerine gidecekleri yere yakın bir noktaya bırakmasını rica ederken, birçok kişi ise gidecekleri yere yaya olarak gitti.

OTOBÜSLER GARAJDAN ÇIKAMADI

Yaşadıkları duruma tepki gösteren kent sakinlerinden bazıları görevli trafik polisleri ile tartıştı. Trafik polisleri,  “Gece saat 3’ten beri ekiplere anons geçtiklerini, fakat çalışma yürütülmediği” yanıtını verdi. O anlarda yoldan geçen Büyükşehir Ulaşım Daire Başkanlığı’na ait bir aracı çeviren yurttaşlardan biri ise, belediye arabalarının kar nedeniyle garajlardan çıkamadığı yanıtı aldı. 

YURTTAŞLARIN TEPKİSİ

Yurttaş yaşadıkları bu durumlar nedeniyle tepkilerini “Bu yolların buzlanmış olması gerekiyordu. Millet işe gidecek ama gördüğünüz gibi gidemiyor. Biriken kalabalığı görüyorsunuz. Belediyenin pasifliği ortaya çıktı. Yaptıkları hiçbir işi sağlam yapmadıkları gibi bunu da yapamadılar. İşe gidemiyoruz, mağdur durumdayız” sözleriyle dile getirdi.

SAATLER SONRA ÇALIŞMAYA BAŞLANDI

Kent halkı bu mağduriyetleri yaşarken, karayolları ve belediye ekiplerinin ancak saatler sonra caddelerde kar temizleme çalışmasına başladıkları görüldü. Temizleme çalışması ile birlikte otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçları çalışmaya başladı. Yolcular duraklara yaşanan bu araçlara binmek için adeta birbirleri ile yarıştı. Tıka basa dolan araçlara binmeyi başaranlar yollarına öyle devam ederken, diğer yolcular ise başka araçların gelmesini bekledi. 

ROMANTİK FOTOĞRAF

Geciken çalışması nedeniyle yurttaşların mağduriyetine neden olan Büyükşehir Belediyesi, twitter hesabında, tarihi Sur ilçesindeki Hasanpaşa Hanı’ndan romantik bir fotoğraf paylaşması dikkat çekti. Kentte saatlerdir yollarda kalarak mağdur olan yurttaşlar, paylaşıma, “Romantik fotoğraf paylaşacağınıza işinizi yapın, yolları temizleyin. Kayyum Efendi” diyerek tepki gösterdi.