Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İsrail’in Filistin’e karşı başlattığı saldırıyı protesto etmek amacıyla İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Fabrikalar durağında bir araya geldi. Buradan İsrail Konsolosluğu'na yürüyen sendikalılar, “Filistin'e özgürlük! Filistin halkı yalnız değildir" pankartı taşıdı. Yürüyüş boyunca sık sık "Diren Filistin seninleyiz", "Katil İsrail Ortadoğu'dan defol" ve "Nehirden denize özgür Filistin" sloganları atıldı.

FİLİSTİNLİLERLE DAYANIŞMA MESAJI

15 Mayıs 1948 tarihinin "Filistinliler için Büyük Felaket‘in başladığı gün" olduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Filistinlilerin deyimiyle 'Nekbe', zulmün, baskının, şiddetin, katliamların, işgalin, sürgünün, etnik temizliğin başladığı gün olarak tarihe geçmiştir" dedi. Filistin halkına yönelik suçların devam ettiğine dikkati çeken Çerkezoğlu, buna karşı başlayan direnişi sahiplendiklerini kaydetti. Çerkezoğlu, "İşgalciler Filistin halkının evlerine el koymaya çalışıyor, demografiyi değiştirme girişimlerini sürdürüyor. Dini ve ulusal simgelere yönelik utanmazca saldırılar devam ediyor" diye belirtti.

Filistin halkının saldırılar karşısında direndiğini dile getiren Çerkezoğlu, "Filistin, Türkiye halkı için gazetelerin dış haberler sayfasında yer alan bir konu değildir. Filistin davası bizim davamızdır, Filistin'in kurtuluşu bizim kurtuluşumuzdur. Türkiye işçi sınıfı emperyalizme ve siyonizme karşı direnen Filistin halkının hep yanında olmuştur ve yanında olmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

İSRAİL İLE TİCARET SÜRÜYOR

Filistin halkının yanında olmanın "kurt ile yiyip çoban ile ağlayanlara karşı" mücadeleyi de gerektirdiğinin altını çizen Çerkezoğlu, iktidara yakın Türkiyeli şirketin İsrail'de yatırım yapmaya ve ticarete devam ettiğini aktardı. Çerkezoğlu, "Türkiyeli firmalar çalıştırdıkları Filistinli işçilerin haklarını gasp etmekte ve onlara çifte mağduriyet yaşatmaktadır. Türkiye işçi sınıfı hem işgalcilere hem de patronlara karşı Filistinli kardeşlerinin yanında olacaktır" dedi. 

'BOYKOT' ÇAĞRISI

Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "İsrail ile bütün siyasi, askeri ve ticari ilişkileri kesmeye çağırıyoruz. Hamasi nutukları bırakın, gereğini yapın. İsrail'i boykot edin, yatırımları geri çekin, İsrail'e ve yandaşlarına yaptırımlar uygulayın. DİSK olarak işyeri, sendika temsilciliklerimizi birer Filistin konsolosluğu haline getireceğiz. Filistin direnişinin taleplerini savunacağız. İşgalcilerden hesap soracağız. Filistin'i özgürleştireceğiz."

Açıklama sloganlar eşliğinde son buldu.(MA)