Meclis’e dokunulmazlıkların kaldırılması talebiyle 33 fezleke sunuldu. Bu fezlekelerin 28’i Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) 20 milletvekili hakkında hazırlandı. Meclis’e gönderilen fezlekeler arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile milletvekilleri Garo Paylan, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Meral Danış Beştaş, Saruhan Oluç, Pero Dündar, Hüda Kaya ve Fatma Kurtulan hakkında Kobanê soruşturması kapsamında hazırlanan fezlekeler de yer alıyor. Söz konusu 9 fezleke, Meclis Adalet ve Anayasa Komisyonu'ndan oluşan Karma Komisyon'a sunuldu.

3 BİN 493 SUÇLAMA

Fezlekelerde milletvekilleri hakkında davacı olan kişi ve kurum sayısı 2 bin 674. Her milletvekili için ayrı ayrı ileri sürülen suçlamalar şöyle: “Adam öldürme ile ilgili 37 suçlama, adam öldürmeye teşebbüsten dolayı 31 suçlama, yağma suçundan dolayı 24 suçlama, alıkoyma suçundan 38, alıkoymaya teşebbüsten dolayı 2 suçlama, mala zarar vermekten dolayı bin 750 suçlama, yakarak mala zarar verme 503 suçlama, iş yeri dokunulmazlığından dolayı 53 suçlama, gece iş yeri dokunulmazlığını ihlalden dolayı 294 tane suçlama, açıktan hırsızlık suçundan 20, hırsızlıktan dolayı 114 suçlama, gecele hırsızlık yapmaktan dolayı 273 suçlama, basit yaralama 5 suçlama, sabit görülen diğer basit yaralamadan 43, kamu görevlisini silahla basit yaralamadan dolayı 264 suçlama, kamu görevlisini silahla kasten basit yaralamadan dolayı 7 suçlama, kemik kırıklığı nedeniyle 1 suçlama, kamu görevlisinin kemik kırığına neden olmaktan dolayı 1 suçlama, silahla kasten yaralama 1 suçlama, iş ve çalışma hürriyetini kısıtlamadan 3 suçlama, ibadethaneye zarar vermekten 4 suçlama, düşük yapmaya neden olmaktan 1 suçlama, bayrak yakmak ile ilgili 24 suçlama.”

HER ADIMI SUÇ SAYILDI!

Fezlekelerde milletvekilleri Kobanê eylemleri sırasında yaşananlardan sorumlu tutuldu. Gizli tanık ifadeleri ve 9 Ekim 2014 ve sonrasında yaptıkları basın açıklamaları, verdikleri demeçler, HDP’nin düzenlediği eylem ve etkinliklere katılma, seçim çalışmaları, sosyal medya paylaşımları da fezlekeye konu oldu. Milletvekillerin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, tecrit, açlık grevlerine ilişkin açıklamaları, Boğaziçi protestoları ve Meclis’te düzenledikleri basın toplantıları fezlekede yer aldı.

SUÇTA GERİYE GİDİLDİ

Fezlekelerde milletvekillerinin işlediği suç tarihi 9 Ekim 2014 ve sonrası olarak belirtildi ancak 25-26 Mayıs 2013 tarihinde Ankara’da düzenlenen “Demokrasi ve Barış Konferansı”na katılmak da suç sayıldı. 

KOBANÊ’DEN BOĞAZİÇİ’NE

Milletvekillerinin AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasıyla başlayan “kayyım rektör” protestolarına ilişkin sosyal medya paylaşımlarının fezlekede yer alması dikkat çekti. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’un sosyal medya hesabından üniversite kapısına takılan kelepçe fotoğrafını alıntılayarak, “Ancak kapıya kelepçe takabilirsiniz, öğrencilerin beyinlerine değil…” şeklindeki paylaşımı fezlekede suçlama konusu yapıldı.