Baroların seçim sisteminde yapılmak istenilen düzenlemeye karşı başlattıkları "savunma yürüyüşü" Ankara girişinde engellenen baro başkanları, oturma eyleminin ardından bir kez daha kente girmek istedi. Ancak, polisler bir kez daha yürüyüşe izin vermedi. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, Antep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı ve İzmir Barosu Baskanı Özkan Yücel eylem sırasında çevik kuvvet polisleri tarafından şiddete maruz kaldıklarını belirtti. 

Polis engellemesinin yaşandığı sırada Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu ile birlikte Anıtkabir'i ziyaret eden baro başkanları da eylemin sürdüğü yere destek için geldi. 

SAĞKAN'DAN TEPKİ

Oturma eylemi sonrası açıklama yapan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, “Gördüğünüz üzere bu ülkede bir vatandaşın şehrine, başkente girmesine dahi tahammül bulunmamaktadır. İşte görüntü budur, tam da arkanızdadır. Bu ülkede başkente yürüyerek, girme hakkınız yoktur artık” ded, 

DURSUN: CÜBBELERE DÜĞME VURAMAZSINIZ

Kayseri Barosu Başkanı Cavit Dursun ise, “Demokratik hak kullanımı ve hukuki eylemliliği göstermek için geldik bugün. Başkentimize giremiyoruz. Savunmanın doğasında itiraz sorgulama vardır, biat yoktur. Halkımızın haklarının temsili için geldik. Çoklu baro kuvvetler ayrılığı ilkesine yakışmıyor. Çoklu baro çoklu yargıyı ve bölünmeyi getirir. Çoklu baro Anayasaya hukukuna aykırı. Avukatların cübbelerine düğme vuramazsınız” diye konuştu. “Nisbi temsil” adı altında baroların siyasallaştırılmaya çalışıldığını kaydeden Dursun, “İktidar yanında yandaş ya da muhalif olarak konumlandırırsanız yazık edersiniz. Bu oyunu ortadan kaldırın. Buraya geldik geleli oynanmayan oyun kalmadı” tepkisinde bulundu. 

BASIN İLE AVUKATLAR ARASINA ENGEL

Baro başkanları ve avukatlar, yol açılana kadar bekleyeceklerini belirtti. Bunun üzerine polisler hukukçuları çembere aldı. Basın ile avukatlar arasına polis etten duvar ördü. Baro başkanlarının bekleyişi devam ediyor.

ANITKABİR’DEN GELEN ALAKAN KONUŞTU

Feyzioğlu'yla birlikte Anıtkabir'i ziyaret eden ve sonrasında eylem yerine gelen Sivas Baro Başkanı Serkan Alakan, Mezopotamya Ajansı’na konuştu. Alakan, “Biz 80 baro başkanı bir Haziran’da bir bildiri yayınladık. Hükümetin avukatlık kanununu hazırlık tasarısı var bu konuda baro başkanlarının muhatap alınması, söz hakkı olması için bildiri yayımladık. Müzakerelere açık olduğumuzu söyledik. Eğer müzakereler sonuç vermezse baro başkanları yürüme dahil diğer tüm eylemleri gerçekleştireceğimizi deklare ettik. Bu bağlamda baro başkanlarımız kendi bulundukları illerden sembolik de olsa yürüyüş yaptı ve Ankara’da toplandılar. Bugün biz baro başkanlarıyla Anıtkabir’de buluşup, Meclis’e yürüyecektik. Dolayısıyla biz bir kısım baro başkanları Anıtkabir’de baro başkanlarımızı beklediğimiz sırada başkanların engellendiğini duyunca oradaki baro başkanları olarak buraya intikal ettik” diye konuştu. 

80 BARO ORTAK HAREKET EDİYOR

Feyzioğlu ile Anıtkabir’de paylaşılan fotoğrafa dair değinen Alakan, “Bizim baro başkanları olarak herhangi bir bölünmüşlüğümüz söz konusu değil. Bu anlamda tüm baro başkanları olarak ortak hareket ediyoruz” dedi. Engellemenin demokratik hukuk devletinde olmaması gerektiğini kaydeden Alakan, şöyle devam etti: “Buradakilerin hepsi baro başkanı fiziki mesafe sorunu olmadığı sürece yürüme hukuka aykırı değil. Bu sıkıntı çözülecektir. Tüm baro başkanları olarak sorun çözülene kadar burada bekleyeceğiz.”

Alakan, Feyzioğlu'nun açıklamalarına ilişkin ise, şunları söyledi: "Feyzioğlu’nun kendi açıklamasıdır. Biz baroların seçimlerine müdahale tasarısına karşı tüm barolar olarak ortak hareket ediyoruz. Yargının bağımsızlığına, avukatların yargı önünde zayıflatacağını düşünüyoruz. 80 baro bir bütün bu konuda hareket ediyoruz. Barolar bölündüğü zaman hükümete, siyasete, iktidara yakın baroların oluşması yüksek. 80 baronun uzlaştığı konu budur. Tüm barolar çoklu baroya karşıdır” dedi.