Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu üyesi Veli Saçılık hakkında, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesi eski Kaymakamı Kadir Güntepe’nin şikâyeti üzerine dava açıldı. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Saçılık’ın 8 Haziran 2019 tarihinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımlar suçlama konusu yapıldı.  Saçılık, “Bak Kadir insan biraz utanır, susar; sen tutuklandığın davada itirafçı olduktan sonra tahliye olmadın mı? adını verdiğin altı meslektaşını tutuklatmadın mı? Ben terör örgütü mensubuyum deyip, etkin pişmanlık için başvurdun. Arkadaşlarının adını verdin. Ayrıca görev başında Kürt vatandaşlara karşı insanlık suçu işledin.”, “…sen Kürt vatandaşlara eziyet edenleri korumuş, kollamış herifsin” sözleri ile hakarette bulunduğu öne sürüldü.

 İddianamede, “hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin şeref haysiyet ve namusu, toplum içindeki itibarı, diğer fertler nezdindeki saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak, gerçekleştirilmesinin gerektiği, somut bir fiil ya da olgu isnat etmek ya da sövmek şeklindeki seçimlik hareketlerden biri ile gerçekleştirilen eylem, bireyin onur, saygınlığını rencide edebilecek nitelikte ise hakaret suçunun oluşacağı” ifadelerine yer verildi.

SAVCILIK: CEZA ONAYLANMAMIŞ

Savcılık, FETÖ soruşturmasından tutuklanan ve 6 yıl 3 ay hapis cezası alan Güntepe’nin, cezasının İstinaf Bölge İdare Mahkemesi’nde olduğu ve cezanın kesinleşmediğini gerekçe sayarak, Saçılık’ın “hakaret” filini oluşturduğunu savundu. Saçılık hakkında hazırlanan iddianame, Kayseri Asliye Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edildi. Önümüzdeki günlerde açılan dava kapsamında Saçılık’ın ifadesinin alınacağı öğrenildi. 

‘ZAVALLI BİR DURUM’

Konuya dair görüştüğümüz Saçılık, “Öncelikle tutuklanmış, ihraç edilmiş insanlarla benim bir sorunum yok. Hangi taraftan olursa olsun. Ama söz konusu kişi tutuklanma sebebini hala muhaliflere, Kürtlere, ezilenlere yönelik öfke dilini kullanarak, AKP’nin zulmünden kendini kurtarmaya çalışıyor. Kızdığım ve verdiğim tepki bunaydı. Hem geçmişte AKP ile bir olup bizim sırtımızda sopa kırıp, bugün hala AKP tarafından görülmek istenerek, kendini kurtarmak istiyor. Bu ‘zavallı bir durumdur’ diye kendisine de hatırlattım” dedi.

‘ÇİFT KESELİ ADALET’

Mahkemelerin, HDP’lilere, sosyalistlere, Alevilere her türlü küfür ve hakareti “ifade özgürlüğü” adı altında akladığını dile getiren Saçılık, “Açılan bu dava da çift keseli adalet dediğimiz şeyi ifade ediyor. Biz ne söylersek suç, onlar ne suç işlerse ifade özgürlüğüne dönüşüyor. Başak Demirtaş’a hakaret edenler bir gün tutuklu kaldı, damat Berat Albayrak’ı eleştirenler ise hemen tutuklandı. Adalet sistemi, AKP’nin çiftliği biçimde işliyor” şeklinde konuştu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK 

Saçılık, aleyhinde iddianame hazırlayan savcı hakkında eski Kaymakam Güntepe ile yakınlığının olup olmadığının araştırılması ve “Cemaat yapılanması” içerisinde yer alıp almadığına dair Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) suç duyurusunda bulunacağını belirtti.

KADİR GÜNTEPE KİMDİR?

Beytüşşebap eski Kaymakamı Kadir Güntepe, Elâzığ Valiliği Hukuk Müşaviri görevine atanmasının ardından göreve başlamadan 1 Şubat 2017 tarihinde “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)” gerekçesiyle tutuklandı. Tutuklanmasının ardından Güntepe, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması kapsamında 24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 695 ve 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edildi. Güntepe, 21 Şubat 2019 tarihinde yargılandığı Antep 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 6 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

HDP’Lİ VEKİLİ HEDEF ALMIŞTI

Güntepe, kaymakamlık yaptığı dönemde Polis Özel Harekât (PÖH) ve Jandarma Özel Harekat'a (JÖH) ait twitter hesaplarını kullanmakla gündeme gelmişti. Güntepe, HDP Milletvekili Ferhat Encu’ye karşı, “Bana bak çapsız vekil! O mesajı tıpış tıpış sileceksin! Değil sen, feriştahınız gelse mücadelemden vazgeçmeyeceğim!” sözleriyle tehdit ve hakaretlerde bulunmuştu. 

ERDOĞAN ‘ÖZEL’ İLGİ 

Tutuklanmadan önce hükümet bakanları ve yakın çevreler tarafından “kahraman” ilan edilen Güntepe’ye, 27 Ocak 2016’da gerçekleştirilen kaymakamlar toplantısında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yakın ilgisi de dikkat çekmişti. 

Mezopotamya Ajansı/ Berivan Altan