Şırnak’ın İdil ilçesinde 16 Şubat 2016’da uygulanan sokağa çıkma yasağı devam ettiği sırada kendisinden haber alınamayan ve 7 Mart 2016’da cansız bedenine ulaşılan 13 yaşındaki Fatma Elarslan’ın soruşturma dosyasının “örgüt üyeliği” gerekçesiyle kapatılması tepkilere neden oldu.  Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi ile Çocuk Hakları Uluslararası Ağı Yönetim Kurulu üyesi Adem Arkadaş Thibert, soruşturmanın kapatılmasına ilişkin açıklama yaptı. 

‘FAİLLER BULUNMALI’

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi açıklamasında, 13 yaşında bir çocuğun “örgüt üyesi” sayılmasını ve öldürülmesinin “hukuka uygun” görülmesinin kabul edilemeyeceği belirtildi. Açıklamada, "Hukuk düzeninde yaşam hakkının istisnası bulunmamaktadır ve devletler şartlar ne olursa olsun yaşam hakkını korumakla yükümlüdür. Buna rağmen faili koruyan cezasızlık politikası pratikte yaygın bir hale getirilmiş ve yaşam hakkı ihlallerinin önü açılmıştır. Çocukları öldüren faillerin cezasızlık zırhıyla korunmasına müsaade etmiyoruz. Fatma'nın failleri derhal bulunmalı ve cezalandırılmalıdır" denildi.

‘ÇOCUKLAR SUÇLANAMAZ’

Çocuk Hakları Uluslararası Ağı Yönetim Kurulu üyesi Adem Arkadaş Thibert ise, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Terörle mücadele yasası çocuk cinayetinde kullanılamaz, yetişkinlerin derneklerine üye olma hakkı olmayan çocuklar terör örgütüne üyelikle suçlanamaz. Yargı sistemi terörle mücadelede insan haklarına saygılı olmakla yükümlü. Yasalar adaletsizlik için kullanılmaz..." ifadelerini kullandı.