Muş’un Malazgirt ilçesinde, aile içerisinde tecavüze uğrayan ve şikayetçi olduktan sonra eşi Kazım Altınmakas tarafından 14 Temmuz 2020 tarihinde katledilen Fatma Altınmakas cinayetine ilişkin açılan davanın ilk duruşması görüldü. Ağrı'nın Patnos ilçesinde bulunan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Fatma Altınmakas’ın aile avukatları hazır bulundu. Hakkında ağırlaştırılmış müebbet istenen tutuklu sanık Kazım Altınmakas, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. 

SANIK KENDİSİYLE ÇELİŞTİ

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada ilk olarak sanık Kazım Altınmakas savunma yaptı. Daha önce savcılıkta Fatma'yı "nasıl olduğunu bilmeden" öldürdüğünü ileri süren sanık Altınmakas, bu kez silahı Fatma’nın elinde alamaya çalıştığı sırada ateş aldığını söyledi.

TANIK: ÇOCUKLARI İLE TEHDİT EDİLDİ

Sanık Altınmakas'ın ardından tanıklar dinlendi. Tanık Fatma Ayaz, sanık Altınmakas'ın kardeşi Sinan Altınmakas’ın Fatma’yı çocukları ile tehdit ederek, tecavüz ettiğini kaydetti. İlk suç duyurusunun ardından sanık Kazım Altınmakas’ın kendisini aradığını ifade eden Ayaz, S. Altınmakas’ın sanık kardeşi Kazım Altınmakas’ı Fatma’yı öldürmesi yönünde tehdit edildiğini anlattı. 

SİSTEMATİK TECAVÜZ

Daha sonra sanık Altınmakas'ın yeğeni Kader Akar tanık olarak dinlendi. Akar, cinayetin yaşandığı gün sanık Kazım Altınmakas’ın içeriye gelerek Fatma’ya 2 el ateş ederek öldürdüğünü söyledi. Akar, Sinan Altınmakas’ın Fatma’ya sürekli tehdit içerikli mesajlar gönderdiğini ve bu mesajların kendisinin de gördüğünü ifade etti. Akar, Fatma’nın sistematik bir şekilde Sinan Altınmakas’ın tecavüzüne maruz kaldığını belirtti. 

'AİLE KARARIYLA' KATLEDİLDİ

Ardından Fatma'ya tecavüz ettiği belirtilen Sinan Altınmakas tanık sıfatıyla dinlendi. Tecavüz suçlamasını reddeden S. Altınmakas,  “Kazım abim beni aradı ve eşini öldüreceğini söyledi. Ben de öldürmemesini ve babasının evine götürmesini söyledim. Abim bu cinayeti tek başına aldığı kararla işlemedi. Cezaevinde onun görüşüne gittiğimde birçok aile büyüğünden aldığı emirle eşini öldürdüğünü söyledi. Bunlar toplantı yapmışlar ve o şekilde bu karar alınmış” itirafında bulundu. 

‘TOPLUMSAL BİR CİNAYET’

Fatma'nın avukatlığını yapan ağabeyi Mir Bedirhan Ayaz ise, iddianamenin yetersiz olduğunu ve cinayetten sadece bir kişinin yargılanmaması gerektiğine dikkati çekti. Cinayeti “toplumsal bir cinayet” olarak tanımlayan Ayaz, Fatma'nın ilk yaptığı suç duyurusunda beyanlarının esas alınmamasından kaynaklı böylesi bir cinayetin yaşandığını ifade etti. 

Mahkeme heyeti, Sinan Altınmakas’ın kullandığı iletişim numarasının HTS kayıtlarının alınmasına ve sanık Kazım Altınmakas’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

Duruşma 6 Mayıs'a ertelendi.  

OLAYA DAİR

Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Gölağılı (Qêranlî) köyünde yaşayan ve 6 çocuğu olan Fatma Altınmakas, eşinin kardeşi S. Altınmakas'ın sistematik tecavüzüne uğrayarak, tehdit edildiği gerekçesiyle 12 Temmuz 2020'de Konakkuran Jandarma Karakolu'na suç duyurusunda bulundu. Şikayet sonrası S. Altınmakas gözaltına alındı ancak tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkeme tarafından “dosyadaki mevcut delil durumu, şüphelinin sabit ikametgah oluşu, delilleri karatma ihtimalinin olmaması” gerekçeleriyle serbest bırakıldı. 

Ayrıca Fatma Altınmakas’ın, jandarma karakoluna yaptığı şikayet başvurusunda, Türkçe bilmediği ve ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman bulundurulmadığı için uğradığı şiddeti anlatamadığı ortaya çıktı. S. Altınmakas'ın serbest bırakıldığı gün Fatma Altınmakas, eşi Kazım Altınmakas tarafından katledildi. Kazım Altınmakas bunun üzerine “kasten öldürme” suçundan tutuklandı. 

Fatma Altınmakas’a tecavüz eden S. Altınmakas'ın tutuklanması için Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği'ne yapılan başvuru ise “adli kontrol tedbirleri ölçülü” denilerek reddedildi.(Ağrı/MA)