Urfa’nın merkez Haliliye ilçesinde 31 Aralık 2020 günü Adliye Kavşağı'nda Motosikletli Polis Timleri’nin (Yunus) karıştığı trafik kazasında motosiklet sürücüsü M.K. ile birlikte yaralanan Ahmet Çetin Genç (17), kaldırıldığı hastanede 74 gün yoğun bakımda süren tedavisinin ardından 14 Mart 2021'de yaşamını yitirmişti. Üzerinden bir yıl geçen kazaya dair yaşanan olayda sorumlu bulunan polis Fırat Sönmez’in yerinin değiştirilerek Elazığ'da görevine devam ettiği öğrenildi. 

Yaşanan olaya ilişkin Sönmez hakkında soruşturma açılması için Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Urfa Valiliği'ne yaptığı başvuruya, valilik 27 Nisan 2021 tarihinde “31.12.2020 tarihinde meydana gelen yaralamalı trafik kazasında hastanede 74 gün sonra vefat eden Ahmet Çetin Genç'i ölümlü kazaya sebebiyet veren polis memuru Fırat Sönmez hakkında idari bir soruşturmayı gerektirecek nitelikte, yeterlilikte delil, emare elde edildiğinden adı geçen hakkında 4483 Sayılı Yasanın 6'ncı maddesi gereğince soruşturma izni verilmesine” diyerek “olur” vermişti. 

Kararın ardından Fırat Sönmez hakkında açılan soruşturma halen davaya dönüşmezken, Sönmez'in halen görevi başında olduğu bilgisine ulaşıldı. 

FAİL BELLİ YARGILANAN YOK

Yaşananlara ilişkin görüştüğümüz Ahmet Çetin Genç'in babası Mehmet Genç, 31 Aralık tarihinde meslek lisesi öğrencisi olan oğlunun “staj” denilerek motosikletli birinin arkasına bindirilerek işe gönderildiğini belirtti. Oğlunun iş dönüşünde motosikletli polislerin kırmızı ışığı geçerek kavşakta çocuklara çarptığını ve oğlunun yaşamını yitirdiğini belirten baba Mehmet Genç, “Hastanede oğlum 74 gün boyunca hayat mücadelesi verdi. Olayı yatıştırıp soğutmaya çalıştılar. 14 Mart tarihinde oğlumun öldüğünü bize söylediler. Oğlumun ölümünün üzerinden 9 ay geçti, halen bir soruşturma, bir mahkeme olmadı. Fail belli, failler belli ama yargılanan kimse yok” dedi. 

ADALET ÇAĞRISI 

Okuldan, staj yerinden, motosiklet kullanan çocuğun babasından ve kırmızı ışığı ihlal edip çocuğunun ölümüne sebep olan polisten şikayetçi olduğunu belirten Genç, “Herhangi bir mahkeme açılmadı. Adalet bekliyorum. Bana adaletin var olduğunu göstersinler. Çocuğumun ölümünden kimler sorumluysa herkes cezasını çeksin. Savcılara sesleniyorum; reşit olmayan çocuğumun ölümünden ben sorumluysam beni yargılayın. Benim çocuğumun kaza yerinde ne işi var? Siz bana sormuyorsunuz, ben size soruyorum. Bana adaleti gösterin” diye konuştu. 

BİR TARAFI DEVLET OLUNCA...

Olayın üzerinden bir yıl geçtiğini belirten baba Genç, şunları söyledi: “Bu dosyada bir adım atılmamasının sebebi bir tarafında devletin, bir tarafında sivil vatandaşın olmasıdır. Şimdiye kadar bir sivil olayı olmuş olsaydı herkes yargılanmıştı. Ama işin içinde devletin memuru, devletin öğretmeni, devletin okulu olduğu için olay sürüncemede bırakılıyor. Adalet bekliyorum, adalet, adalet, adalet” diye seslendi. 

MA / Müjdat Can