Türkiye genelinde koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dün akşam saat 21.00'den itibaren uygulamaya koyulan sokağa çıkma yasağı, Pazartesi günü saat 05.00'te son bulacak. Sokağa çıkma yasağı başlamasıyla Adana'da polis, kentin işlek caddelerinde uygulama noktaları oluşturarak araçları veya yaya olarak sokağa çıkanların izinleri olup olmadığını kontrol etti, yasağını ihlal edenlere idari para cezası kesti. Belediye ekipleri ise, sokak hayvanları için kentin farkı noktalarına su ve mama bıraktı. 

Kentin boş kalan cadde, sokak ve meydanlarında daha da görünür olanlar ise evsiz yurttaşlar oldu. Parklar, alt geçitler ve kapalı belediye duraklarında karşılaştığımız bu yurttaşlardan bazıları karınlarını doyurmak için sokağa çıkabilen diğer insanlardan yardım istedi.

DIŞARIDALAR AMA HİÇBİR YETKİLİ GÖRMÜYOR

Tek dertlerinin sıcak bir yer ve yemek olduğunu dile getiren, adının İsmail (35) olduğunu belirten bu evsiz yurttaşlardan biri, belediye duraklarında yatıp kalktığını, giysilerini ise bir parktaki çeşmede yıkayabildiğini anlattı. 

Ceza yememek için polisten köşe bucak kaçtığını belirten İsmail, içerisinde bulunduğu halden "Dışardayız ama hiçbir yetkili bizi görmüyor. Bizi görüp, sahip çıksınlar. Koronadan değil, açlıktan öleceğiz" sözleriyle yakındı.

'SOKAKLAR BİZİ SUÇ İŞLEMEYE İTİYOR'

10 yaşından beri sokaklarda yaşadığını söyleyen Mustafa Hiçyılmaz (30) da, polislerin daha önce birkaç kez sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle kendisine para cezası kestiğini, ancak artık kendisini tanımalarından ötürü ceza yazmadıklarını anlattı. 

Tutuklu bulunduğu cezaevinden salgından ötürü izinli olarak salıverildiğini paylaşan Hiçyılmaz, koşullarının kendilerini suç  işlemeye ittiğini, cezaevindeyken rahat uyuyup, bir kap sıcak yemek yiyebildiğini ancak şimdi sokaklarda aç aç gezdiğini dile getirdi.

Esnafların verdikleriyle karınlarını doyurabildiğini dile getiren Hiçyılmaz, geceleri ise ya cami avlusunda ya bir bankta ya da bir esnafın tezgahının altında yattığını kaydetti. Başvurduğu kurumlardan yardım alamamaktan şikayet eden Hiçyılmaz, "Herkes evlerinde ama biz bu sokaklarda, soğukta açız. İnsan sokaklarda yaşarsa, sokakların nasıl bir şey olduğunu bilir. Bize yardım edin. Koronavirüs deyip, evde kalın diyorlar. Biz ne yapalım. Bir evimiz bile yok. Yetkililer bizi görsün" diye seslendi.

ISINMAK İÇİN SÜREKLİ YÜRÜYOR

Yine sokakta yaşayan evsizlerden biri de Zekiye Gerici (30). Bir kadın olarak sokaklarda olmanın çok zor olduğunu dile getiren Gerici, evsiz olmanın ne demek olduğunu aç gezip, ısınmak için sürekli yürüdüğünü söyleyerek özetledi.

Mezopotamya Ajansı / Hamdullah Kesen