Gaziosmanpaşa Kentsel Dönüşüm Mağdurları, bölgelerinde yapılan kentsel dönüşümün ardından yaşananlara ilişkin Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Bıçak kemikte” pankartının açıldığı açıklamada, “Laf değil icraat istiyoruz”, “Evlerimizi ve kiralarımızı istiyoruz” ve “On sene oldu sabır bitti, evlerimizi ve imar istiyoruz” dövizleri taşındı. Açıklamada, sık sık “Vur vur inlesin Hasan Tahsin dinlesin” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı.

SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Açıklamada söz alan kentsel dönüşüm mağduru Mustafa Küçük, evlerinin bulunduğu alanın riskli alan ilan edildiğini ve evlerinden zorla çıkarıldıklarını söyledi. Çıkarma durumu esnasında ilçe belediye başkanı Hasan Tahsin Usta tarafından kendilerine sözler verildiğini aktaran Küçük, sözlerin yerine getirilmediğini kaydetti. 9 yıl önce evlerini büyük umutlarla teslim ettiklerini kaydeden Küçük, belediye ve şirketin GOPAŞ’ın 3 yıl içinde bitirileceğine dair taahhüt verdiğini ancak evlerin yıllardır dönüşmediğine dikkati çekti.

KİRALAR VERİLMİYOR

Evlerinin dönüştürülünceye kadar kira yardımı sözünün de verildiği bilgisini paylaşan Küçük, bu kiraların ya eksik verildiğini ya da düzensiz verildiğini belirtti. Bazı ev sahiplerine ise evlerinin tapulu olmadığı gerekçesiyle kiraların uzun zamandır verilmediğini belirten Küçük, “Tapu Tahsis Belgeli komşularımızın biriken kira alacakları 12 ay oldu. Tapulu komşularımızın kira alacakları ise 4 ay oldu” dedi.

Yıldıztabya  6A bölgesinde yaşayan komşularının çeşitli yöntemlerle borçlandırıldığını söyleyen Küçük, şöyle konuştu: “Yıldıztabya 6A Bölgesi'nde tapu tahsisli ya da arsa tapulu olan komşularımızın tamamından metrekarelerinin neredeyse dörtte ikisinin alındığı görülmekteyken, kat irtifaklı tapusu olmayan komşularımızdan  dairelerin arsa payı gözetilerek hesaplama yapılmıştır. Ayrıca Yıldıztabya 6A Bölgesi'nde evler alınırken asansör boşluğu ve merdiven boşluğu brüt alanın dışında tutuldu. Ancak yeni yapılan evlerde asansör boşluğu merdiven boşluğu ve ara hollerin tamamı brüt metrekareye ilave edildi. İşin özeti komşularımızdan alınırken metrekareden sayılmıyor kendileri verirken metrekareden sayıyorlar.”

BAKANLIĞIN HABERİ YOK!

Bu borçlandırılmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarıldığının öne sürüldüğünü dile getiren Küçük, Bakanlık ile yaptıkları görüşme ardından bakanlığın bu durumdan habersiz olduklarını öğrendiklerini aktardı. Belediyenin ısrarla bakanlığın evrakını işaret ettiğini ancak kendilerine evrak verilmediğini paylaşan Küçük, evrakların mahalleliye verilmesini istedi.

‘BELEDİYE HALKI TEHTİT EDİYOR’

Verilmeyen kira yardımları nedeniyle birçok kişinin borç batağında olduğunu vurgulayan Küçük, “Sözleşmede borçlanma metrekare fiyatları 2000 TL iken mevcut güncelleme ile 3500 TL olmuştur. Yürütülemeyen Dönüşüm Projesinin faturası bizlere kesilmiş ödemeye mecbur bırakılmış durumdayız. Burada istenen paranın kimin tarafından istenildiği netlik kazanmadı Belediye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına topu atarken; bakanlık böyle bir talebinin olmadığını söylüyor belediye ise tehditler savurarak 20'sine kadar ödemediğiniz takdirde yüklü miktarda faiz yaptırımı uygulayacaklarını dile getiriyor” ifadelerini kullandı.

TAMAMLANMAMIŞ EVLER VERİLDİ

Ayrıca bitirilen evlerin olduğunu ancak bu evlerin söz verildiği şekilde anahtar teslimi şeklinde teslim edilmediğine işaret eden Küçük, evlerin birçok sorunu ve eksiği olduğunu dile getirdi. Küçük, “Hızlıca dört duvar olarak teslim edildi. Yapılan evlerin eksikleri çok fazla anahtar teslim denmesine karşın; duşa kabin, portmanto, ankastre mutfak ve benzeri eksiklerle dolu birçok daire dışarıdan su almıştır. Soruyoruz Yapı Denetim bu projelere nasıl onay verdi. Madem bize ev değil sorunlu mesken verecektiniz neden yıktınız evlerimizi?” diye sordu.