Ekonomik krizin en derin hissedildiği kentlerin başında yer alan Hakkari'de, pandemi süreciyle birlikte kriz daha da ağırlaştı. Ülke ortalamasına göre en yüksek işsizliğin yaşandığı kentte, genç işsizler ise her geçen gün daha da artıyor. Kentteki ekonomik çıkmazı değerlendiren Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Akboğa, esnafların içinde bulunduğu durumu aktardı. 

ESNAF NEFES ALAMIYOR 

Kentteki esnafının durumunun kötü olduğunu belirten Akboğa, özellikle pandemi ve sonrasında esnafların artık nefes alamayacak bir hale geldiğini ifade etti. Pandemi sürecinde kapalı olan esnafların borç batağına girdiğini belirten Akboğa, bu nedenle çok sayıda esnafın iflas ederek kepenk indirdiğini anlattı. Akboğa, "Bunları yanı sıra pandemi sürecinde esnafımız vergi, stopaj, banka borçları, elektrik faturaları ve diğer giderleri birikti. Hükümet, esnafın kredi borçlarını sadece üç ay erteledi. Yine kapalı kalan iş yerlerine destek verileceği söylendi ama sadece kredi verildi ve bu krediyi ödemek bile esnafımıza ek bir yük getirdi. Bizim talebimiz işyerini açamayan ve zarar eden esnafımıza karşılıksız bir desteğin sunulmasıdır. Pandemi döneminde kurlarda yaşanan artış da esnafı çok etkiledi ve etkilemeye devam ediyor" dedi. 

ALIŞVERİŞ YOK

"Esnafların günlük cirolarından anlıyoruz ki yurttaşın cebinde artık para yok" diyen Akboğa, insanların artık nakit parası olmadığı için tüm alışverişini kredi kartıyla yaptığını söyledi.Yaşanan bu durumun bile ekonominin ne kadar kötü bir durumda olduğunu göstermeye yettiğini ifade eden Akboğa, yine yapılan alışverişin sadece zaruri ve günlük temel gıda ihtiyaçlarına yönelik olduğunu aktardı. Akboğa, "Vatandaşımız artık kendisine bir gömlek, evine bir mobilya alamıyor. Eskiyen beyaz eşyasını değiştiremiyor. Artık günlük ihtiyaçların dışında bir harcamanın olmadığını görüyoruz" diye konuştu. 

İŞSİZLİK ARTIYOR

Çalışanların büyük bir bölümü pandemi sonrası işsiz kaldığını söyleyen Akboğa, işsizliğin giderek arttığını ve kente yatırımcı gelmediği için artık insanların iş bulamadığını ifade etti.(Hakkari/MA)