İstanbul'da bulunan birçok esnaf dernekleri ve sendikalar, Kovid-19 kısıtlamaları sebebiyle kapatılan iş yerlerine ilişkin Kadıköy Rıhtım’da basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Dilşad Canbaz ve İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yöneticileri, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ve birçok kişi katıldı. "Geçinemiyoruz tedbirler alınsın iş yerleri açılsın yasaklar kaldırılsın" pankartının açıldığı açıklamada sık sık, "Ölmek de batmak da istemiyoruz" sloganları atıldı.

İlk olarak konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, emekçilerin ve esnafın açlıkla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, iktidarın pandemiyi fırsata çevirdiğini söyledi. İktidarın emekçilere yönelik bir politika uygulamadığını belirten Gülüm, "Yandaşlar ve büyük şirketlerin vergileri silinirken esnafın sıkıntıları görmezden gelindi. Fakat biz bu yolu birlikle mücadele ile aşacağız. Alanlarda mücadeleye devam edeceğiz" dedi. 

'ÜLKEYİ YÖNETEMEZLER'

Ardından konuşan Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, iktidarın pandemi sürecini yönetemediğini ve ekonomik krizin derinleştiğini söyleyerek, "Esnaflar evlerine ekmek götüremiyor kira veremiyorlar. Esnaflara hakkını verin vermediğiniz surece esnaflar meşru yerlerde hakkını aramaya devam edecek. Maskeyi bile dağıtamayanlar bu ülkeyi yönetemezler" diye belirtti.

‘OLMAYAN GELİRİN VERGİSİ OLUR MU?'

Açıklamayı okuyan Kafe Bar Çalışanları Dayanışması üyesi Ilgın Gölpınar, iş yerleri kapalı olan esnafların kira ödemek zorunda olduğunu ifade ederek, "Hükümet 750 TL kira desteği veriyor. İstanbul'da merkezi yerlerde kira 10 Bin TL'den başlıyor. Verilen kira yardımı kiraların %10'u bile değil. Stopaj vergisi %20'den %10'a düşürüldü. Ancak soruyoruz olmayan gelirin vergisi olur mu?" diye konuştu.

'TEDBİRLER ALINSIN, İŞ YERLERİ AÇILSIN'

Milyonlarca insanın içinde olduğu sektörlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyleyen Gölpınar, "İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken bütün tedbirleri alalım, iş yerleri açılsın, yasaklar kalksın" dedi.

Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi.