Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Genel Merkez Yönetim Kurulu, adil yargılama talebiyle 5 Nisan tarihinde ölüm orucuna başlayan Halkın Hukuk Bürosu (HHK) avukatları Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Ölüm orucu eyleminin, kritik bir aşamaya geldiğine dikkati çekilen açıklamada, “ESM olarak bizler, halkın avukatlarını Soma Katliamı davasından tanıyoruz” denildi.

Avukatların Soma’nın, işkence mağdurlarının, Gezi davalarının, işinden atılan, baskı gören emekçilerin hukuksal mücadelesine sahip çıktıkları için cezalandırıldığı belirtilen açıklamada, “Bugün ülkemizde, tüm toplumsal muhalefetin, mücadelelerin sesi boğulmak istenmektedir. Gazeteciler, sanatçılar, akademisyenler, seçilmiş belediye başkanları ve milletvekilleri mesnetsiz davalar ve tutuklamalarla susturulmaya çalışılmaktadır. Adalete olan güven sarsılmış, adil yargılanma hakkı, herkesin talebi haline gelmiştir. Aslında anayasal bir hak ve demokratik bir devletin gereği olan adil yargılanma talebi için iki avukatın ölüm orucuna girmesi, demokrasi, temel hak ve özgürlükler konusunda ne kadar geriye gittiğimizin de bir göstergesidir” ifadelerine yer verildi.

 ‘SAHİPLENME ÇAĞRISI’ 

Ölüm orucu eylemleri kritik bir aşamaya gelmiş olan Timtik ve Ünsal’ın yaşamları ve sağlıkları için endişeliyiz denilen açıklamada, “Onları yaşatmak, demokratik, özgür, eşit bir ülke için mücadele eden biz emekçilerin sorumluluğudur. Emekten, hukuktan, adaletten yana tüm kamuoyunu, daha geç olmadan, avukatların adil yargılanma talebini sahiplenmeye davet ediyoruz” denildi.