Yüksek Seçim Kurul (YSK), Adresi Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ndeki (ADNKS) güncel nüfus verilerine göre illerin genel seçimlerde çıkaracakları milletvekili sayısını yeniden belirledi. Üç ilin milletvekili sayısı birer eksilerek, Denizli`nin milletvekili sayısı 8’den 7’ye, Eskişehir’inki 6’ya, Muş’unki 3’e düştü. Buna karşılık 3 şehrin milletvekili sayısı da birer arttı ve İstanbul’da (1. seçim çevresi) 98’e, Bayburt’ta 2’ye ve Antalya’yı temsil edecek olan milletvekili sayısı 17’ye yüklseldi.

Resmi Gazete’de yayınlanan 124 numaralı YKS kararında 18’den fazla milletvekili çıkaracak olan Ankara ve İstanbul’un 3 seçim bölgesine, İzmir ve Bursa’nın ise 2 seçim bölgesine ayrıldığı açıklandı. Güncel nüfus verilerine göre hazırlanan yeni listede en fazla milletvekiline sahip olacak şehir İstanbul oldu. 3 seçim bölgesinden oluşan İstanbul, toplam 98 milletvekili çıkartacak.

EN FAZLA MİLLETVEKİLİ AKP’DEN

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) şu an dolu olan 581 koltuğun 285’i AKP’li milletvekillerine ait. Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran AKP’nin hemen ardından 135 koltuk ile ana muhalefet partisi CHP geliyor. CHP’nin ittifak ortağı İYİ Parti’nin sahip olduğu koltuk sayısı ise 36.

2023’te yapılacak olan seçimlerin kilit partisi olan HDP’nin TBMM’de sahip olduğu koltuk sayısı ise 56.