Yakış, taraflar arasındaki görüşmeden önemli sonuçların çıkmayacağını belirterek, daha çok ılımlı bir atmosferin sergileneceğini belirtti.

AKP’li eski bakan, Rojava hakkında da bazı değerlendirmelerde bulunarak, ABD’nin bölgede Kürtlere olan desteğini sürdüreceğini söyledi.

Bölgede Rusların da Kürtleri desteklediğinin altını çizen Yakış, “Ama Amerikalıların Ruslardan farklı bir nedenleri daha var; İsrail’in güvenliği… Dolayısıyla Amerika’nın Kuzey Suriye’deki Kürtleri desteklemekten vazgeçmeleri söz konusu değildir” ifadesini kullandı.

Yaşar Yakış, “ABD, Türkiye’ye karşı bölgede geri atar mı?” sorusuna yanıt olarak şu ifadeleri kullandı:

“Kürt konusu küresel politika izleyen bütün büyük devletler için ceplerinde hazır tutmak istedikleri çok önemli bir konudur. Çünkü Kürtler, dünyada “devleti olmayan en büyük halk” olarak tanınmaktadır. İran, Türkiye, Suriye, Irak; dört ülkeye yayılmışlar. Bu dört ülke de kendine göre ciddi hassasiyetleri olan, Türkiye hariç petrol kaynaklarının üzerine oturan ülkeler. Dolayısıyla Kürt davasını büyük devletler, bu dört devleti diledikleri zaman rahatsız edebilecekleri bir kart olarak cebinde bulundurmak isterler. Amerikalılar Kürt meselesindeki desteğini devam ettireceklerdir. Ruslar da Kürtleri destekliyor ama Amerikalıların Ruslardan farklı bir nedenleri daha var; İsrail’in güvenliği… Dolayısıyla Amerika’nın Kuzey Suriye’deki Kürtleri desteklemekten vazgeçmeleri söz konusu değildir.

Açıklamasının devamında ABD’nin DSG yapılanmasını yumuşatmasıyla Türkiye’ye karşı bir kazanç sağlayabileceğini belirten Yakış şu ifadeleri kullandı:

“(ABD) Yüzüne karşı farklı bir şey söyleseler dahi, Türkiye’nin “Bunun arkasında bir şey var” diye tereddüt etmesi gereken bir konudur. Belki Amerika’nın bazı şeyleri yapmaktan vazgeçmek suretiyle Türkiye’ye bir adım atması söz konusu olabilir, kazanç budur.

Mesela komutan mevkilerinde tamamen Kürtlerin bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri gibi yapıları biraz yumuşatmak suretiyle Türkmenlerin ve Arapların da etkin olduğu bir hale getirirler mi, bu kazanç olabilir.”

Yaşar Yakış, kurucusu olduğu AKP' den 28 Mart 2016'da ihraç edildi.