Rıza Türmen, Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'na ilişkin, "En büyük problem budur; İnsan Hakları Eylem Planı'nda asıl  sorunlar ortaya konulmamış ve asıl sorunlara çözüm aranmamış" dedi. 

Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen Artı TV'de yayılanan Veysel Ok ile İnsan Hakları Ajandası programına konuk oldu. Programda, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı değerlendirildi. 

'TÜRKİYE'DE AYM YA DA AİHM KARARLARININ UYGULANMAMASI GİBİ ÇOK CİDDİ BİR SORUN VAR'

Türmen, açıklanan eylem planında asıl sorunların ortaya konulmadığının altını çizdi. Türmen, sözlerine şöyle devam etti: 

Türkiye'de, AYM kararları ya da AİHM kararlarının uygulanmaması gibi ciddi bir sorun var. Açıklanan eylem planında bu sorunla ilgili tek bir cümle bulamazsınız. Plan, adil yargılanma hakkından söz ediyor. Mahkeme kararlarının uygulanmaması adil yargılamanın bir parçası. Adil yargılanma mahkeme kararlarının uygulanmasını da kapsayan bir kavram. Bu sorundan söz etmeden adil yargılanma hakkından söz edemezsiniz. Sanki yokmuş gibi davranılıyor. En büyük problem budur; İnsan Hakları Eylem Planı'nda asıl  sorunlar ortaya konulmamış ve asıl sorunlara çözüm aranmamış. 

'TÜRKİYE'DE LGBTİ+ BİREYLER TOPLUMUN DIŞINA İTİLİYORLAR' 

İnsan Hakları Eylem Planı'nda LGBTİ+ hakları ile ilgili bir madde olmadığını aksine Türkiye'de LGBTİ+'lara son dönemde LGBTİ+'lara saldırıların arttığını ifade eden Türmen, "İnsanların cinsel tercihleri tamamen kendilerine kalmış bir meseledir. Buna dayanarak siz bir ayrım yapamazsınız. Ayrımcılık yasağı cinsel yönelimleri de kapsar. Türkiye'de LGBTİ'lar toplumun dışına itiliyorlar ve hak sahibi olma hakkına sahip değiller. İş bulamazlar, eve kiralayamazlar, dayak yerler... Böyle bir büyük ayrımcılık var ve bu Türkiye bakımından utanç verici bir durum" dedi.