AKP-MHP iktidarının Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyelere yönelik kayyım politikaları ile en son 2 Ekim günü Kars Belediyesi’ne kayyım atanmıştı. Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca 1 Ekim günü gözaltına alınmış,  8 Ekim günü çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı Alaca hakkında “örgüt üyeliği ” suçlamasıyla 2 ay sonra hazırladığı 100 sayfalık iddianamesini tamamladı. Alaca hakkında soruşturmanın 2019 tarihinde başlatılması ve aylarca telefon ve fiziki takibe alınması dikkat çekti.

EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ SUÇ SAYILDI

Hazırlanan iddianamede Alaca'nın katıldığı programlar, telefon görüşmeleri, mesaj kayıtları yer alırken, pandemi sürecinde HDP’nin “Kardeş Aile Kampanyası”nın ardından belediyelerde başlatılan kampanya da suçlama olarak yöneltildi. Ayrıca iddianamede, eşbaşkanlık sistemi üzerine sorulan sorulara karşı Alaca, partilerinin iç tüzüğünde yer aldığını ve bunu uyguladıklarını kaydedetti. Alaca'nın Tevgera Jinên Azad’ın (TJA ) toplantılarına ve konferansına katılması da suç unsuru sayıldı. Ayrıca, 8 Mart’ta yapılan etkinlikler, etkinliklerde çekilen halaylar, “Jin jiyan azadî” yazılı billboardlar, basına verdiği demeçlerde “Kürdistan” kelimesini kullanması suç sayıldı.

CİMER'E GELEN İHBARLARDA İDDİANAMEYE GİRDİ

Kars Belediyesi tarafından kadın istihdam alanı için açılan “Kadın Emeği Pazarı” açılışı da iddianamede yer aldı. Kadınların gerçekleştirmeyi planladığı “yöresel kıyafet defilesi” üzerine telefon ile “defilenin nasıl yapılacağına dair” yaptığı telefon görüşmesinin de iddianameye konulduğu dikkat çekerken, iddianamede ayrıca Alaca hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan sözlü ihbarlar da yer aldı.  

KADINA YÖNELİK ŞİDDETTE İLİŞKİN KONUŞMAKTA SUÇ

Koronavirüs (Covid-19) karantina sürecinde artan erkek şiddetine ilişkin belediye çalışmalarının konuşulduğu ve ZOOM üzerinden katıldığı programın da Alaca'ya sorulduğu görülen iddianamede, diğer Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen’in gözaltına alınmasının ardından Kars’a giden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yaptığı konuşmalar ve gelen heyetleri karşılaması da suç sayıldı.

15 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Kars Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Başsavcılık, Alaca'nın katıldığı programları, kadın etkinlikleri ve telefon görüşmelerinin içeriğini “suç unsuru” saydı. Kars Cumhuriyet Başsavcılığı Şevin için 10 yıldan 15 yıla kadar ceza istedi. İddianame Kars 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu.

Mahkemenin iddianameyi tensip etmesi durumda ilk duruşma tarihi belirlenecek. (Jinnews Haber Ajansı)