AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, bir gün gecikmeyle gerçekleştirdiği partisinin grup toplantısında gündeme dair konuştu. Erdoğan, Suriye hükûmetiyle geçmişte imzaladıkları Adana mutabakatını hatırlatarak, Türkiye’nin gerektiğinde terör örgütlerini takip etmek için Suriye'ye operasyon düzenleme hakkı olduğunu, söyledi.  Erdoğan, “Bazıları Suriye topraklarında ne işi var diyor. Amerika'yı da davet etmedi, sadece Rusya'yı takip etti ama bizim elimizde kapı gibi Adana Mutabakatı var” dedi.

‘BARIŞ PINARI HAREKETİNİ ABD İLE BAŞLATTIK’

Erdoğan, Suriye’deki tüm süreçlerini ABD ve Rusya ile yapılan temaslardan sonra varılan mutabakatlar ve iş birlikleri ile yaptıklarını söyledi. Erdoğan, “DEAŞ'ın varlığı büyük ölçüde kırılmış olmasına rağmen güney sınırlarımız boyunca bir terör koridoru oluşturma çabaları hiç durmadı. Amacın DEAŞ'la mücadele değil bir başka terör örgütü eliyle Suriye'yi, bölge olduğu açıkça ortadaydı. Asıl dert petrol kuyularıydı. Kimin iştahını kabarttığı da ortadaydı. Bunun üzerine 2019'da Amerika ile de mutabakatı sağlayarak Barış Pınarı Harekâtı'nı başlattık” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE AÇISINDAN YENİ BİR DÖNEM’

Erdoğan, “Bugün geldiğimiz noktada ne İdlib'dekine de Barış Pınarı Harekâtı bölgesindeki güvenli bölge mutabakatlarının gerçek anlamda işlemediğini görüyoruz. Hassasiyetimizi ve kararlılığımızı her fırsatta belirtmemize rağmen Suriye'de anlaşmalara uyulmuyor. Askerlerimize yapılan saldırı Türkiye açısından Suriye'de yeni bir dönemin miladıdır. Askerlerimize karşı tahammülden yapılmış bir saldırıdır. Hiçbir şeyin aynı şekilde devam etmesine izin veremeyiz. 76 kişi orada etkisiz hale getirdik. Fazlası var azı yok. Şayet taraflardan biri uymayacaksa bu mutabakatlar niçin yapılıyor?” diye konuştu.

 TEL RIFAT’A SALDIRI MESAJI

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “TSK’nın hava ve kara unsurları tüm harekat bölgesinde serbestçe hareket edecek gerektiğinde operasyon yürüteceklerdir. Tel Rıfat bölgesi derhal teröristlerden temizlenerek Suriye halkına bırakılmalıdır. Barış Pınarı Harekatı bölgesinde halen terör örgütü kontrolünde olan kısımlar vardır. Türkiye bu bölgelerle ilgili mutabakatlarında terör örgütünün ülkemize karşı saldırılarının durdurulması şartını ortaya koymuştur. Bu beklentimiz karşılanamadı. Madem bu saldırılar garantör ülkeler tarafından sağlanamıyor bizim bu işi bizzat kendimizin yapması kaçınılmaz hale gelecektir. Önümüzdeki günlerde beklediğimiz adımlar atılmadığı takdirde Barış Pınarı Harekat bölgesinden operasyonu sürdürmekten çekinmeyeceğiz. Suriye’deki krizi sona erene kadar en doğru en sağlıklı en güvenli ve sürdürülebilir çözümü bulmaktır. Rusya ile dostluğumuzun sürmesine özel önem veriyoruz. Rusya’dan tek beklentimiz Suriye’deki hassasiyetlerimizi daha iyi anlamasıdır. Dün akşam Sayın Putin ile verimli ve kapsamlı bir telefon görüşmesi yaptım. Kendisiyle tekrar bir araya geleceğiz.

RUSYA’DAN BEKLENTİMİZ HASASİYETİMİZİ ANLAMASI

Madem terör örgütünün saldırıları garantör ülkeler tarafından durdurulamıyor, öyleyse bizim bu işi bizzat kendimizin yapması kaçınılmaz hale gelecektir. Önümüzdeki günlerde bu çerçevede beklediğimiz adımların atılmaması halinde Barış Pınarı bölgesinde başlattığımız harekâtı sağ sol ve alt taraftan sürdürmekte tereddüt etmeyeceğiz. Türkiye'nin Suriye'deki güvenlik ihtiyaçları karşılanana kadar Türkiye'nin izleyeceği yeni yol işte bu şekildedir. Bizim hiçbir müttefikimizle hiçbir dostumuzla karşı karşıya gelmek gibi bir niyetimiz, amacımız kesinlikle söz konusu değildir. Rusya ile olan dostluğumuzun ve iş birliğimizin sürmesine özel önem veriyoruz; ticaretten turizme, savunma sanayisinden enerjiye kadar derin ilişkilerimizin olduğu Rusya'dan beklentimiz Suriye'deki hassasiyetimizi anlamasıdır." (Ankara/MA)