Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Ali Camisi'nde kıldığı Cuma namazı sonrasında gündemdeki gelişmelere dair konuştu.

Ayasofya gündemine ilişkin konuşan Erdoğan, “Diyanet gerekli davetleri yapacak. Bin ila 1500 civarında ancak bir cemaat orada oluşabilecek. Bu açık alanda da Müslümanlar orada da o gün ibadetlerini yapabilecekler” dedi. Erdoğan, “Kimse ‘bu siyasi bir retoriktir’ gibi basit yaklaşımlara girmesin. Bu tam anlamıyla şu andaki iktidarımızın ve iktidarımızla birlikte milletimizin bir özlemiydi. Bu özlem yerine gelmiştir” diye konuştu.

KURBAN BAYRAMI

Erdoğan, Kurban Bayramı’nda sokağa çıkma yasağı olup olmayacağına dair, “Kurban Bayramı için böyle bir adım atmak biraz zor. Ama değerlendirmesini tabi Bilim Kurulu yapacağı gibi biz de Bilim Kurulu ile bunu paylaşabiliriz. Kurban Bayramı’nın özellikleri, hususiyetleri çok çok farklı. O gün kurbanlar kesilecek, herkes özellikle de birbirini ziyaret ki bu sadece bayramda oluyor. Şu anda gündemimizde böyle bir durum yok” açıklaması yaptı.

‘ERMENİSTAN İŞGALCİ’

Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalara da değinen Erdoğan, şunları söyledi: “Ermenistan işgalci. Ermenistan’ın işgali on yıllara sari. Nahcivan işgal altında ve Minsk üçlüsü 25 yıldır-30 yıldır bu işi masada bırakmıştır. Hâlâ çözmemiştir, çözememiştir. Tabi işin bu noktalara geleceği de belliydi. Şu anda da Ermenistan sürekli Azerbaycan’ın sivil bölgelerini ateş altında tutuyor. Oralara saldırıları var. Bu saldırılar neticesinde de tabi ki Azerbaycan da kendilerine düşen, özellikle topraklarının müdafaası, adeta kendi halkının müdaafasına yönelik adımları atmıştır. Biz tabi kardeş Azerbaycan’ı kesinlikle yalnız bırakmayız, sonuna kadar da desteğimizi vereceğiz. Ben sayın Aliyev ile görüşmelerimi yapıyorum. Ve ben görüşmelerimi yaptığım gibi, en son dün oradan bir heyeti de Türkiye’ye gönderdiler. Bu heyet de savunma bakanım ve kuvvet komutanlarımızla etraflıca görüşmeler yaptılar. Ben de kendileriyle bir telefon görüşmesi yaptım. Azeri kardeşlerimizin bugün de yanındayız, yanında olacağız.”

LİBYA

Erdoğan, Libya’daki gelişmelere dair de şunları ifade etti: “Biz şu ana kadar Libya’da hangi sorumluluğu aldıysak bundan sonra da bu sorumluluğumuzu aynen devam ettireceğiz. Ve Libyalı kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız. Bizim Libya ile olan ilişkimiz 500 yılı aşkın bir süreyi kapsayan bir ilişkidir. Bu dönemde de askeri eğitim işbirliği anlaşmamızı Libya ile yaptık. Ve yeni bir anlaşmayı da BM’yi de devreye sokmak suretiyle yapmak üzereyiz. Bu konuda Libya da çalışmalarını yürütüyor. Ama Mısır’ın burada attığı adımlar, özellikle darbeci Hafter’in burada yer alması bir defa illegal bir sürecin içinde olduğunu gösteriyor. Hele hele Abu Dabi’nin bu darbeciye çok ciddi silahlar aktarması bunların hangi konumda olduğunu gösteriyor.”

Kıdem tazminatının fona devredilmesi süreci için “Bu yeni döneme aktarılan bir şey” diyen Erdoğan, “Kendileriyle görüşmelerimiz gerek bakanlık gerek şahsım olarak devam edecek. Kıdem tazminatı hususunda adil bir konuma getirmeden bu adımı bu şekliyle atmak adil değil, doğru değil” dedi.(MA)