Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin (TEAM) 12 ilde 2424 kişiyle İstanbul, Konya, Kayseri, Yozgat, Samsun, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Gaziantep, Kocaeli illerinde geçen ay yaptığı "Dindar Seçmen" başlıklı araştırma, dindar kesimin siyasi eğilimlerindeki değişimi ortaya koydu. TEAM Araştırma’nın kasım ayı Türkiye sahası bu pazar seçim olsa oy dağılımının milletvekili seçimleri için AKP yüzde 34,6, CHP 28,2, İYİ Parti 12, HDP 11,1, MHP 9,3, diğer partiler 4,8 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de iki aday olması ya da kalması durumunda Recep Tayyip Erdoğan 35,4 rakibi 50,5 ve kararsızlar 14,1 şeklinde görülüyor. Bu durum hem AKP’nin ve MHP’nin hem de Erdoğan’ın desteğinin 2018 seçimlerinden bugüne ciddi biçimde azaldığını gösteriyor.

ERDOĞAN’A DESTEKTE AZALMA VAR

2018’den bugüne Türkiye genelinde 10 puandan fazla oy kaybetmiş görünen Erdoğan’ın dindarların yoğun olduğu yerlerdeki kaybının da benzer bir seviyede olduğunu gösteriyor. Dindar seçmenlerin yoğun olduğu yerlerde Erdoğan’a verilen destek 2018’den bugüne 12 puan azalarak 68,6’dan 56,2’ye gerilemiş görünüyor. 2018’de dindar Türklerin 74,4’ü Erdoğan’ı desteklemişken bu pazar seçim olsa Erdoğan’dan kopuş hızlandı Toplumsal Etki Araştırmaları Merkezi'nin araştırmasına göre dindar seçmenlerin AKP’ye ve Erdoğan’a desteği azalıyor. Dindar seçmenler iktidardaki yolsuzluktan, kayırmacılıktan ve israftan şikâyetçi Erdoğan’ın desteği bu kesimde 62,2’ye düşmüş görünüyor.

2018-2021 oy geçişleri verileri, 2018’de AKP’ye oy verenlerin yüzde 81,8’inin yine AKP’ye oy vereceğini gösteriyor. AKP’den Cumhur İttifakı dışına gidenlerin oranı yüzde 16,3. Bunların çoğunluğu boş oy kullanacağını veya kararsız olduğunu belirtiyor (yüzde 10.3). Muhalefet partilerine yönelen AKP’li oranı yüzde 6’da kalmış. 2018’de MHP’ye oy verenlerin yaklaşık yarısına yakını, yüzde 45,1’i MHP’ye oy vermeyeceğini söylüyor. Muhalefet partilerine geçen MHP’lilerin oranı yüzde 12,2.

YENİ SEÇMENLER MUHALEFETE YÖNELDİ

Dindar bölgelerdeki seçmenlerin tamamında Cumhur İttifakı’na verilen destek muhalefetin neredeyse 2 katına ulaşırken, yeni seçmenler arasında muhalefet partileri önde. Cumhur İttifakı yüzde 33,5’ken, muhalefet partilerinin toplamı ise yüzde 37,3.

Dindar olduğunu belirten seçmenlerde Erdoğan’a desteğin Cumhur İttifakı’nın yüzde 64,9’a ulaşan toplam oyunun gerisinde kalması da önemli bulgulardan birisi. Yüksek düzey dindarlar arasında Erdoğan’a destek ise yüzde 74’ü buluyor.

Türkiye genelinde Cumhur İttifakı seçmeninin 44 puanlık desteğinin 20’si çekirdek seçmenden oluşuyor. Daha önceden AKP’ye oy vermiş fakat şimdi kopmuş olan yüzde 13’lük kesim ise büyük oranda kararsız ya da protestocu seçmenler grubunda yer alıyor.

EKONOMİ YÖNETİMİNDEN HOŞNUT DEĞİLLER

Dindar seçmenlerde kayırmacılık ve haksız kazanç konusunda eleştiri çok yaygın. Siyasetçilerin yüksek makamlara akrabalarını getirmesini olumsuz görenler yüzde 72’yi buluyor. Siyasetçilerin hak etmediği oranda yüksek maaşlar aldığı yönündeki iddialara katılanların oranı yüzde 51. “5 sene öncesine göre Türkiye ekonomisi kötüye gitti” diyenlerin oranı dindar seçmenlerde yüzde 58. “Adalet iyi değil, mahkemeler adil karar vermiyor” diyenlerin oranı ise yüzde 52. “AKP döneminde çarpık kentleşme yaşandı” diyenlerin oranı yüzde 46. “Orman yangınlarını söndürmede yetersiz kalındığını” belirtenlerin oranı yüzde 45.

“AKP’nin son döneminde yolsuzluk arttı” diyen orta düzey ve yüksek düzey dindarlarda bu oranlar yüzde 41 ve yüzde 39 olarak görülüyor.