AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığında MİLGEM Projesinin 5'inci gemisi olan İstanbul (F-515) Fırkateyni'nin Denize İniş Töreni'nde konuştu.

Türkiye’nin insansız hava aracı üretiminde dünyada ilk üçte, kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülke arasında olduğunu öne süren Erdoğan, Türkiye'nin Ermeni ve Azerbaycan savaşında taraf olması nedeniyle SİHA ve İHA'ların kameralarını satmayan Kanada'ya tepki gösterdi. 

Erdoğan, "Ermenistan dostlarıma saldırıyor, elimizden gelen desteği vermek zorundayız. NATO’da beraber değil miyiz? Beraberiz. Niye böyle bir yaklaşım yapıyorsun" dedi.

“Kötü komşular bizi ev sahibi yaptı” diyen Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Savunma sanayisinde 2002 yılında sadece 62 proje yürütülürken bugün bu sayı 700'e yaklaştı. Bugüne kadar yapılan çalışmaların başarısını, kurumlarımız arasındaki işbirliğini geliştirmemize borçluyuz. İstanbul Fırkateyni'ni Cumhuriyetimizin 100. yılında olan 2023 yılında deniz kuvvetlerimize dahil etmeyi planlıyoruz.” 

Kanadalı şirket, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Karabağ’da yaşanan çatışmalarda, Türkiye’nin ürettiği SİHA’ların operasyonlarda orantısız güç etkisiyle kullanıldığını gerekçesiyle Wescam MX-15D kamera ihracat iznini askıya almıştı.