Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1961 yılındaki ‘Devrim’ arabalarını anımsatarak, "Bizi eleştiren gazetelerin hemen hepsi 60 yıl önce de Devrim arabalarına aynen bu şekil saldırıyorlardı. Bu iftira furyasının o zamanlar başını çekenler, tıpkı bugün olduğu gibi yine CHP medyası olmuştur" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bursa’nın Gemlik ilçesinde Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) ‘yerli otomobil’ üretim tesisinin temel atma töreninde konuştu. Erdoğan, yerli otomobilin dünyanın birçok yerinde ses getirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Ülkemizin büyümesinden, güçlenmesinden, özgüveninin artmasından rahatsızlık duyanlar hemen yoğun bir karalama kampanyası başlattılar. Hayatlarında ülke ve millet hayrına bir tek çivi dahi çakmamış olanlar, koro halinde iftira üretme yarışına koyuldular. 83 milyonun sevincine ortak olmak yerine, menüsünden başlatma tuşuna kadar komik gerekçelerle projede açık aramaya çıktılar. ‘Otomobilin kaputu da, farı da vardır’ manşetleriyle aslında kendi seviyelerini, kendi cahilliklerini, aşağılık komplekslerini ortaya koydular.”  

“BİZİ ELEŞTİREN 60 YIL ÖNCE DEVRİMİ DE SALDIRIYORLARDI”

1961 yılında 20 mühendisin çalışmaları sonucu 4 buçuk ay içerisinde ürettikleri Devrim arabalarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

"Devrim'in fizibilitesinin tartışıldığı kongreden bir anektodu paylaşmak istiyorum: Amacı Türkiye'de otomobil yapılamaz düşüncesini çürüterek yerli imkanlarla ilk otomobili üretmek olan kongreye pek çok iş adamı, bürokrat, mühendis ve akademisyen katıldı. Kongre Başkanı Şükrü Er, karşılaştıkları zorlukları şu şekilde anlatıyor; ‘Tartışmanın bir tarafında yaparız diyenler, diğer tarafında yapamazsınız diyen birkaç ithalatçı ve politikacı yer almış durumdaydı. Birinciler üniversiteye sığınıyorlar, ikinciler paraya sığınıyorlardı. İthalatçılar telaş içinde, yılda 1 milyar liralık satış mevzu bahis. Belli başlı gazeteler onların organı halinde ve konuya karşı amansız bir savaş açtılar.’ Şükrü Er'in dediği gibi Devrim arabaları en başından itibaren öksüz kalmış, ithalatçı lobi tarafından basit gerekçelerle devre dışı bırakılmıştır. Bizi eleştiren gazetelerin hemen hepsi 60 yıl önce de Devrim arabalarına aynen bu şekil saldırıyorlardı. Bu iftira furyasının o zamanlar başını çekenler, tıpkı bugün olduğu gibi yine CHP medyası olmuştur. Daha kablo üretemiyoruz, memleketimizde otomobil fabrikası kesinlikle kurulamaz diyen CHP'li yazarları görürsünüz. Bunlar gibi daha birçok yazı, makale ve manşet birer utanç vesikası olarak arşivlerimizde halen durmaktadır.”

"FAŞİST ANLAYIŞLA ÇARPIŞTIK"

"İnsanımıza tepeden bakan, ona 'makarnacı,kömürcü, göbeğini kaşıyan adam' diyen faşist anlayışla çarpışarak bugünlere geldik; son 18 yılda tabiri caizse hem şeytan taşladık, hem tavaf yaptık” diyen Erdoğan şöyle devam etti: 

“CHP'nin takoz siyasetine rağmen, ülkemizi sanayiden üretime, sağlıktan milli teknolojiye kadar her alanda hayalleriyle buluşturduk. Çünkü biz bu ülkeye, bu millete güveniyoruz. Biz Türkiye'nin potansiyeline, Türk milletinin zorluklar karşısındaki azmine inanıyoruz. Biz fırsat verildiğinde insanımızın neleri başaracağını biliyoruz. Biz ‘iman varsa, imkan da vardır’ şiarıyla hareket ediyoruz. Hamdolsun milletimiz de bu projede olduğu gibi bizim bu samimi mücadelemizi görüyor, destekliyor. 27 Aralık'ta kamuoyunun beğenisine sunduğumuz araçlar milletimizden beğeni topladı. Anketler, milletimizin projeyi destekleme oranının yüzde 95'in üzerinde olduğunu gösteriyor. Bu tablo hem bizim, hem de bu işe gönül veren ekibin motivasyonunu artırıyor.” 

“BİNEK OTOMOBİLLERDEN EN ÇOK ÜRETİLEN MARKA TOGG OLACAK”

2022 yılının sonuna doğru yerli otomobilin banttan indirilmesini planladıklarını bildiren Erdoğan, “Böylece Avrupa'nın elektrikli ilk modeli yola çıkacak. Üretime geçtikten 3 yıl sonra binek otomobillerde en çok üretilen tek marka TOGG olacak. Fabrika alanında 4 binin üzerinde vatandaşımız istihdam edilecek. Dolaylı istihdamı da düşündüğümüzde bu sayı çok daha fazla olacaktır. Bölgedeki üniversitelerle işbirliği halinde sanayi kuruluşlarına nitelikli iş güçü kazandıracağız. Yeni girişimlerin ve yenilikçi fikirlerin önünü açacağız. Kendini TOGG'la ispat edecek şirketler, küresel tedarikçi olma imkanına sahipler” diye konuştu.