Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 kişinin hayatını kaybettiği, 2 kişinin halen kayıp olduğu Rize'deki sel felaketi ile ilgili, "Eskiden, dikey köklü ağaçlarımız vardı, o ağaçlar artık kalmadı. Çünkü söküldü onların yerine çaylıklar yapıldı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya Camii’nde kıldığı cuma namazının ardından açıklama yaptı. Gelecek hafta yapacağı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ziyareti sırasında parlamentoda milletvekillerine hitap edeceğini ve bir müjde duyuracağını açıklayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Pazartesi günü nasip olursa Kuzey Kıbrıs’a seyahatimiz var. Birinci gün Kuzey Kıbrıs parlamentosunda milletvekillerine bir hitabımız olacak. Müjdesini parlamentoda vermek istiyorum. Şimdi verirsem yanlış olur. Güzel bir adımımız var. Ön çalışmalarını bitirdik. Salı günü de her yıl yaptığımız törenlerimiz var. Tüm dünyaya, dünya barışının tesisi için mesajlarımız olacak. Gerek Ersin Bey’in gerek şahsımın mesajları olacak."

Erdoğan, Almanya’da yaşanan sel felaketine ilişkin de oradan bir yardım talebi gelmediğini söyledi. Erdoğan, "Yardım konusunda Almanya’dan bir talep söz konusu değil. Felaketin boyutu çok çok büyük olduğu aldığımız bilgiler ışığında" diye konuştu.

"DOĞU KARADENİZ HER ZAMAN BÖYLE FELAKETLERLE KARŞI KARŞIYA"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize'de yaşanan sel felaketine ilişkin ise 2 kaybın dışında 6 vefatın olduğunu söyledi. "3 bakanımız orada. Sürekli kendileri ile irtibat halindeyim. AFAD’ın çalışmaları var" diyen Erdoğan, Doğu Karadeniz her zaman böyle felaketlerle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Erdoğan, "Bol yağmur alan bir ilimiz. Saatte 202 metreküp yağmur aldı" dedi. 

"ESKİDEN DİKEY KÖKLÜ AĞAÇLARIMIZ VARDI"

Çay bitkisinin aldığı yağışla balçığa dönüştüğüne vurgu yapan Erdoğan, "Gübreleme tekniği sebebi ile de aldığı o yağmurla gübrenin yani azotun bir balcığa dönüştüğü bir bitki. Bu da dikey bir kök olmadığı için yatay olduğu için bakıyorsunuz onlar hep birlikte aşağı doğru iniyor. Ağaçlama çay arasında yok. Eskiden, dikey köklü ağaçlarımız vardı, o ağaçlar artık kalmadı. Çünkü söküldü onların yerine çaylıklar yapıldı. Bütün bu çaylıklar kendi dayılarımın da evlerinin altındaki yerler olmak üzere onlarda da ciddi manada zararlar söz konusu. Temennimiz cana bir zarar gelmemesi. 2 aranan 6 kaybımız var" diye konuştu.

"YERİ GELDİĞİNDE GÖZYAŞLARIMIZA HAKİM OLAMADIK"

15 Temmuz darbe girişiminin 5’inci yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilen etkinliklerle ilgili de konuşan Erdoğan, şunları söyledi:

"Şafak Vakti filmi vizyona girdi. 90 bin camimizde selâlar okundu. 3876 proje gerçekleştirildi. Çeşitli yürüyüşler, sergiler, anma toplantıları gerçekleştirildi. Külliyemizin tam karşısında 15 Temmuz Demokrasi Müzesi’nin açılışını yaptık. Dijital içerikli bir müze oldu. Bu müze Türkiye’de bir ilk. Dün Devlet Bey ile gezdik. Dünyaya çok güzel mesajlar verecek. Yeri geldiğinde duygulandıran yeri geldiğinde de gözyaşlarımıza hakim olamadığımız bir müze oldu."