AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 8’inci kez video konferansla gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de salgınla mücadelenin başarıyla sürdüğünü söyleyen Erdoğan, “Küresel düzeydeki salgın tehdidinin ortadan kalkması sorunun tüm dünyada çözümüyle mümkündür. Türkiye olarak salgının bitişini bekleyemeyiz. Yapmamız gereken hayatımızı salgın gerçeğine göre yeniden düzenlemektir. Maske kullanmayı alışkanlık haline getireceğiz. Sokakta, işyerinde, sosyal hayatın her alanında insanlarla aramızda en az 1,5-2 metre fiziki mesafe bırakmaya özen göstereceğiz. Maske, mesafe ve temizlik üçlüsü artık hayatımızın vazgeçilmez parçası haline gelecektir” dedi.

Başakşehir Şehir Hastanesi'ni Japonya Başbakanı Abe ile birlikte Perşembe günü açılışının yapılacağı bilgisini veren Erdoğan, “Son iki aydaki tecrübeler sayesinde ciddi bir birikime sahip olduk. Artık koronavirüs veya salgın hastalıklara karşı eskisinden daha hazırlıklı durumdayız. Hayata geçirmeye başladığımız normalleşme takviminin sürmesi vaka sayısının çok daha aşağıya inerek sıfırlanmasıyla mümkün. Vatandaşlardan belirlenen kurallara uymasını tekrar tekrar rica ediyorum. Tek bir ihmal dahi ağır sonuçlar ortaya çıkarabilir” diye konuştu.

NORMALLEŞME ADIMLARI

"Normalleşme takvimini adım adım hayata geçiriyoruz" diyen Erdoğan devamla, “15 ilimizde devam eden sokağa çıkma sınırlamasına riayet eden vatandaşlara teşekkür ediyorum. Çay hasadı için vatandaşlar yarın gece sokağa çıkma sınırlamasının bitişiyle yola çıkabilecekler. Salgın döneminde alınan tedbirlerden olumsuz etkilenenleri ihmal etmiyoruz. 5,5 milyon vatandaşımıza biner lira nakit desteği sağladık. Kısa çalışma ödeneği ve nakit desteği ile 6 milyar lira kaynak aktardık. Son iki ayda 10 milyon vatandaşa 11,5 milyar lira nakit desteği verdik” şeklinde konuştu.  

Erdoğan, yeni normalleşme adımlarına dair şunları söyledi:

“* Arife gününden bayramın son gününe kadar 81 ilin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

* 24 Mayıs Pazar saat 14.00 ile 20.00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız sokağa çıkabileceklerdir.

‘CAMİLER KISMEN AÇILIYOR’

* 29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz.

* 15 ilimiz için geçerli olan şehirlerarası seyahat kısıtlaması, 15 gün süreyle uzatılmıştır.

* Eğitim-öğretim yılı sona erdirildi. Yeni eğitim-öğretim yılı eylül ayında başlayacaktır.

* Kreşler ve gündüz bakımevleri 15 Haziran'da faaliyete geçecek.

* Cezaevlerinde bir süredir yapılmayan kapalı görüşleri haziran ayı itibariyle yeniden başlatıyoruz.

* Açık cezaevlerinde olup da salgın sebebiyle izne gönderilmiş bulunan 60 bin mahkumun mayıs sonunda dolan izin süreleri 2 ay süreyle uzatılmıştır.”