Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Afganistan'ın istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1'inci Gemi Denize İniş ve Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi 1'inci Gemi Sac Kesim Töreni’nde konuştu. Erdoğan, "Türkiye ve Pakistan arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının kökleri, tarihin derinliklerine kadar uzanıyor. Türk insanının kalbinde Pakistan her zaman müstesna bir yere sahip olmuştur. Bizler de aramızdaki kardeşlik bağından aldığımız güç ile ilişkilerimizi her alanda ileriye götürmek için çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Ülkelerimiz salgın döneminde sergiledikleri samimi iş birliğiyle dost ve kardeş ülke olmanın ne demek olduğunu da bir kez daha göstermiştir" dedi.

Erdoğan, Şubat 2020'de gerçekleştirilen 6. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nda ilişkilerin tüm yönleriyle tekrar ele alındığını ve iki ülke arasında oluşturulan yüksek düzeyli stratejik iş birliği mekanizması sayesinde bakanlıkların ve kurumların verimli iş birliklerinin tesisine imkan sağladıklarını söyledi.

Salgının yol açtığı sınırlamalara rağmen Türkiye'de düzenlenecek bir sonraki toplantı için hazırlıklar yürüttüklerini ifade eden Erdoğan, 7. konsey toplantısı vesilesiyle Pakistan ile ortak gündemi geliştirmenin çabası içinde olduklarını aktardı. Savunma sanayi alanında son dönemde gerçekleştirilen projelerden memnun olduğunu belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savunma sanayi alanında bugün ilk gemisinin açılışını yapmakta olduğumuz MİLGEM korvetleri yanında ATAK helikopterleri ve eğitim uçakları gibi çok başarılı ortak iş birliği projeleri bulunuyor. Savunma sanayi alanındaki ortaklığımızı daha da ilerletmek konusunda mutabıkız. Pakistan ile aramızdaki güçlü siyasi ilişkilerimizin ve savunma sanayimizdeki iş birliğimizin ticari ilişkilerimize yansımasını istiyoruz. Bu konuda hepimize yardımcı olacak bir yol haritasını Pakistan ile Şubat 2020'de İslamabad'da imzaladık. Kurumlarımız, bu eylem planının hayata geçirilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Salgına rağmen geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimizde düşüş yaşamamış olmamız da bir kazanımdır. İnşallah bu yıldan itibaren bu rakamı sürekli yükselteceğiz. Pakistan, 2 milyarı aşkın nüfusuyla önemli bir bölge olan Güney Asya'da barışın tesisi ve refahın arttırılması çabalarında kritik bir rol üstlenmektedir. Bölgenin yüzleştiği sorunlara bulunacak çözümler, ancak Pakistan'ın desteği ile hayata geçirilebilir." 

“AFGANİSTAN’IN İSTİKRARA KAVUŞTURULMASI İÇİN HER TÜRLÜ ÇABAYI GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Erdoğan, "Afganistan'a barış ve istikrarın gelmesi konusunda Pakistan'a hayati görevler düşüyor. Yeni bir göç dalgasını tetiklemesini ancak bu şekilde ortadan kaldırabiliriz. Türkiye olarak İran üzerinden gerçekleşen bir Afgan göçmen dalgasıyla karşı karşıyayız. Afganistan'ın istikrara kavuşması için çaba göstermeye devam edeceğiz. Bunun için Pakistan ile iş birliğini artırarak sürdürmemiz gerekiyor. Elimizdeki tüm imkanları seferber etmekte kararlıyız. Bölgenin ve Afganistan'ın bir an önce istikrara kavuşturulması için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz" dedi.

"TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİ ALANINDA DÜNYANIN EN ÜST LİGİNE ÇIKACAK"

Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığının yüzde 80'lerden yüzde 20'lerin altına çekildiğini anlatan Erdoğan, "Türkiye, büyüdükçe ve güçlendikçe elde edeceği imkanların her birini dostlarıyla kardeşleriyle bölüşmekten memnuniyet duyan bir ülkedir. 4-5 yıl içinde hepsi de neticelenecek projeler devreye girdiğinde Türkiye savunma sanayi alanında dünyanın en üst ligine çıkacaktır" diye konuştu.

"RUS VE TÜRK MÜRETTEBAT İÇİN TAZİYELERİMİ SUNUYORUM"

Erdoğan, konuşmasında ayrıca dün Kahramanmaraş’ta yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu hayatını kaybeden Rus ve Türk mürettebat için taziyelerini sunduğunu söyledi.