Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 genel seçimleri öncesinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları ve korumaları tarafından saldırıya uğramaları sonucunda yaşamını yitiren Hacı Esvet Şenyaşar ve oğulları Celal ve Adil Şenyaşar’ın yaşamını yitirmesi ile saldırıdan yaralı bir şekilde kurtulan Fadıl Şenyaşar’ın tutuklanmasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen açılan dosyada herhangi bir gelişme yaşanmadı.

Emine Şenyaşar ve oğlu Ferit Şenyaşar 9 Mart tarihinden bu yana Urfa Adliyesi önünde “adalet” talebiyle oturma eylemi gerçekleştirmekte. 19’uncu gününe giren oturma eylemi süreci boyunca Emine, 2 kez  Ferit ise 1 defa gözaltına alındı ve onlarca kez polis saldırısı ile karşı karşıya kaldı.

Sabah saatlerinde adliye önüne gelen Emine ve Ferit Şenyaşar sosyal medya hesaplarından, “Suruç Devlet Hastanesi’nde katliam yapanlar 'adalet' taleplerimizi engellemek için her türlü entrikaya başvuruyor. Mv. arkasına sığınarak ailemize yönelik iftira ve hakaretler yapmaya devam ediyorlar. Hiçbir şey bizi haklı davamızdan vazgeçiremez” paylaşımında bulundu. 

NE OLMUŞTU?

Urfa’nın Suruç ilçesinde 2018 Genel Seçimleri öncesi 14 Haziran’da AKP’li vekil İbrahim Halil Yıldız’ın esnaf ziyareti sırasında korumaları ve yakınlarının Şenyaşar ailesine ait işyerinde başlayan ve Suruç Devlet Hastanesi’ne uzanan saldırıları sonucu, Hacı Esvet Şenyaşar (67), oğulları Adil (36) ve Celal Şenyaşar (41) ile vekilin ağabeyi Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirdi. Olayda Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi de yaralandı.

Saldırı sırasında yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı. Gözaltına alınan Fadıl Şenyaşar, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Şenyaşar, halen Elazığ Kapalı Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tutuluyor. Olaydan 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da AKP’li vekilin ağabeyi Enver Yıldız, 50 kişilik koruma ordusuyla geldiği Urfa Adliyesi’nde teslim olduktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Olaydan 18 ay sonra Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sadece işyerinde yaşanan olaya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede, Şenyaşar ailesine dönük asıl saldırının yaşandığı hastane boyutuna yer verilmedi. Çocuklarına yönelik saldırı haberinden sonra gittiği Suruç Devlet Hastanesi’nde linç edilerek öldürülen Hacı Esvet Şenyaşar’a ilişkin ise 2 buçuk yıldır henüz bir yargılama yapılmış değil. İddianamede, tutuklu Fadıl Şenyaşar ve yaralı kurtulan Ferit Şenyaşar’ın da aralarında olduğu 13 kişiye, “öldürme, öldürmeye teşebbüs, yaralama, mala zarar verme, ateşli silah bulundurma” gibi suçlamalar yöneltildi. İddianame, Urfa 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, dava daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi.

Davanın 15 Nisan’da görülen ve koronavirüs nedeniyle kimsenin alınmadığı ilk duruşmasında, mahkeme heyeti sadece Fadıl Şenyaşar ve Enver Yıldız’ın tutukluluk halleri üzerinde değerlendirme yaparak, duruşmayı erteledi. 

20 Kasım’da görülen duruşmada, savcının sunduğu mütalaada, tutuklu Fadıl Şenyaşar hakkında bir kez “kasten öldürme”, 8 kez “kasten öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla 150 yıla kadar hapis cezası istendi. Enver Yıldız için ise “ağır tahrik ile öldürme” suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istendi. Savcı dosyanın diğer sanıkları için ise basit yaralamadan ceza istedi.