İstanbul Barosu, baroların seçim sisteminde yapılmak istenilen değişikliğe karşı başlattıkları “Savunma yürüyüşü"nün Ankara girişinde engellenmesine baro binası önünde yaptıkları açıklamayla tepki gösterdi. Açıklama, avukatların uzun bir süre boyunca devam eden alkışlarıyla ve “Savunma susmadı, susmayacak”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla başladı.

'BAŞKANLAR ANKARA GİRİŞİNDE TUTSAK'

Açıklamada söz alan Baro Başkan Yardımcısı Nazan Moroğlu, 60 baro başkanının Ankara girişinde kolluk kuvvetleri tarafından girişlerinin engellendiğini belirterek,  onlarla dayanışma içinde olacaklarını söyledi. Ankara'daki polis saldırılarına tepki gösteren Moroğlu, "Türkiye baroları hepsi bir arada. Başkanlar Ankara girişinde adeta tutsak. Kente alınmıyorlar. Böyle bir şey olmaz. Ama barolar başkanı nerede?” diye sordu.

SAVUNMA NÖBETİ BAŞLAYACAK

Yapılmak istenilen değişikliğin sadece mesleki olmadığı uyarısında bulunan Moroğlu, “Aynı zamanda halkın hak arama özgürlüğünün kısıtlanması demektir. Çocuk istismarına uğrayanlara yol vermektir. Kadına yönelik şiddeti savunulmayacak dereceye getirmektir. Baroları parçalarsanız sadece mesleki faaliyetleri ile sınırlarsanız avukatlık kanununda bize verilen yükümlükleri ortadan kaldırırsanız ne baro kalır, hukuk kalır, ne de hukukun üstünlüğü kalır. Aklımızla alay etmesinler artık. Ülkeyi yordular. Hukukçuları, meslek odalarını yoruyorlar. Böyle bir düzen sürdürülebilir değil. İstanbul Barosu olaraktan kararlıyız, sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Açıklamanın devamında Moroğlu, engellenmenin sürmesi durumunda yarın saat 12.30’da Çağlayan, Bakırköy ve Kartal Adliyeleri’nde ve 18.30’da ise İstanbul Barosu önünde bir araya gelerek, "Savunma Nöbeti" tutacaklarını söyledi.

Açıklamanın ardından avukatlar, “İstifa istifa, Feyzioğlu istifa”, “Savunma susmadı, susmayacak” sloganları eşliğinde yaptıkları oturma eyleminin ardından dağıldı. (İstanbul/MA)