Bingöl’ün Karlıova ilçesinde, Turgut Özal TOKİ Evleri’nde Ferhat K. isimli uzman çavuşun, çocuğunu kovaladığı için kendisine tepki gösteren anne R.Ö’yü önce ölümle tehdit etmesi ve sonrasında darp etmesi birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandı. Konu Twitter’de “#BingöldeUzmanÇavuşTerörü’ hashtagı birinci gündem oldu.

Yaşananların üzerine Karlıova Emniyet Müdürlüğü’ne giden anne R.Ö., uzman çavuş hakkında şikayetçi oldu. Emniyet uzman çavuş hakkında sadece uzaklaştırma kararı verirken, R.Ö., duruma tepki gösterdi. Hastaneye kaldırılan R.Ö., burnunda kanama ve vücudun da morluklar oluştuğunu belirtti. 

ÖLÜM TEHDİDİ

Yaşadığı şiddetin etkisinden hala çıkamadığını söyleyen R.Ö., çocuklarının da olaydan etkilendiğini belirterek, “Komşularımızla birlikte evimizin önünde oturuyorduk. Bir yandan da başka bir komşumuz sitenin etrafında bulunan tahta çıtaları söküyordu. Komşumuzun ricası üzerine 8 yaşındaki oğlum ve diğer çocuklar çıtaları bodrum katına taşıyordu. Birden apartmanın içinde bağırma sesini duyduk. Çocukları kovalayan biri vardı. Çocukların hepsi kaçınca benim çocuğum da koşarak yanıma geldi. Uzman çavuş Ferhat K., çocukları ‘sizi burada görürsem hepinizi öldürürüm’ diye tehdit ediyordu. Ben de ‘oğluma bağıramazsın, kızamazsın’ deyince Ferhat K, ’Oruçlu oruçlu asabımı bozmayın öldürürüm sizi’ diyerek üzerime yürüdü.”

ÖLDÜRMEK İSTEDİ 

Bu durum üzerine uzman çavuş Ferhat K’nin kendisine saldırdığını kaydeden R.Ö., “Ağacın önünde oturuyordum. Üzerime saldırdı ve boğazımdan tutup ‘seni öldürürüm’ demeye ve bana vurmaya başladı. Ben hatırlamıyorum ama çitleri kaldıran kadın, Ferhat K.’nin yerden çekiç gibi bir keseri aldığını söyledi. Ben kendimi savunmaya çalıştım. İnsanlar araya girince daha çok şiddet uyguladı. Burnuma aldığım darbeyle kan gelmeye başladı. Eşi ve uzman çavuş, evine girdi. Komşularımız da bana evime girmem için ısrar etse de ben izin vermedim. Emniyete gideceğimi söylediğimde uzman çavuş Ferhat K, ’bırakın nereye gidiyorsa gitsin, nereye şikayet ediyorsa etsin’ dedi. Zaten şahitler var. Şahitlerimizden bir tanesi de başka bir uzman çavuşun eşi. O da şikayetçi oldu ve ifade de verdi. Keseri elinden çekince onu da itip hakaretler etmiş” diye belirtti.

UZAKLAŞTIRMA KARARI 

Karlıova Emniyeti’nde ifade verdikten sonra hastaneye giden R.Ö., hastaneden darp raporu aldığını ancak hastanenin raporu kendisine "Savcılık kararıyla avukatınıza teslim edilir" denilerek vermedğini belirtti. R.Ö., emniyetin Ferhat K.’ye uzaklaştırma kararı verdiğini aktararak, verilen kararla can güvenliğinin olmadığını dile getirdi.  

R.Ö., “Kararla birlikte bu kişinin binama ve evime giremeyeceği söyleniyor. Fakat bu kişi benim hemen çaprazımda bulunan binada yaşıyor. Emniyette, can güvenliğimin olmadığını, bu şekilde evime gidemeyeceğimi, o apartmandan gitmesi gerektiğini söyledim. Fakat emniyet ‘hayır öyle bir hakkımız yok, senin de öyle bir hakkın yok’ dedi” ifadelerinde bulundu. 

ÇOCUKLAR DA ETKİLENDİ 

Vücudunda hala ağrılarının olduğunu söyleyen R.Ö., “Çocuklarım uykularında çığlık atarak uyanıyor. Sabaha kadar çocuklarımın başında nöbet tutuğum için uyuyamadık. Burnuma aldığım darbeden dolayı çok fazla kan geldi. Burnumdan tamponu çıkardığımda tekrar kanama oldu. Hala kanama durmuş değil” dedi. 

CEZASIZLIK 

Uzaman çavuşun cezalandırılması için hukuk mücadelesi vereceğini sözlerine ekleyen R.Ö., “Bu olayın takipçisi olacağım. Zaten son dönemlerde bu uzman çavuşlar yaptıkları şiddet taciz, tecavüz ile sürekli gündeme geliyor. Fakat tecavüz eden, öldüren uzman çavuşları serbest bıraktılar. Bu durumda bana şiddet uygulayan uzman çavuşa ne yaparlar bilemiyorum” şeklinde konuştu.

BARO: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Konuya ilişkin konuştuğumuz Bingöl Baro Başkanı Ömer Faruk Hülakü ise yaşanan olayın takipçisi olacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Biz R.Ö.’ye ulaştık ve bugün görüşme sağlayacağız. Olayın ne aşamada olduğunu bilmiyoruz. R.Ö.’den sağlıklı bilgi aldıktan sonra uzman çavuş hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Daha sonra da ne gerekiyorsa yapacağız.”

MÜNFERİT OLAYLAR DEĞİL 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da  R.Ö. ile yaptığı telefon görüşmesini Twitter hesabında yaptığı paylaşımla duyurdu.

Uzman çavuş Ferhat K. tarafından şiddete maruz bırakılan R.Ö. ve eşiyle telefon görüştüğünü söyleyen Başaran, R.Ö.'nün kadınlardan dayanışma beklediğini söyledi. Özellikle Kürt illerinde kolluğun işlediği şiddet suçlarının münferit olmadığını belirten Başaran, paylaşımın devamında şunlara yer verdi: "Kadınları kazanımlarından yoksun bırakan başta iktidar ve yetkilileri olmak üzere herkes, her kadına şiddet olayının, her kadın cinayetinin bizzat sorumlusudur. İstanbul Sözleşmesi ile kolluk kuvvetlerinin her türlü şiddet eylemine karşı, devletlerin mağdurlara yeterli korumayı derhal sağlamaları ve müdahalede bulunmak için yasal tedbirleri almaları zorunlu kılınıyor. Şiddet olayına tanıklık eden çocuklara da psiko-sosyal danışmanlık hizmeti sağlanması sözleşmede yer alan yükümlülükler arasında."