Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın (TOHAV), Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) toplumsal olaylarda ses ve görüntü almayı engelleyen genelgesinin iptali için Danıştay’a açtığı dava karara bağlandı. Danıştay 10'uncu Dairesi, söz konusu davada, “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Kararın gerekçesinde, haberleşme hürriyeti, özel hayata saygı hakkı ve ifade özgürlüğüne yönelik sınırlamaların ancak yasayla öngörülen hallerde yapılabileceği belirtilerek, genelgenin Anayasa’nın 13'üncü maddesine aykırı olduğu ifade edildi. 

TOHAV, twitter hesabından kararı şöyle duyurdu: “Kolluğun işkence ve kötü muamele boyutuna varan eylemlerine ilişkin görüntü ve ses alınmasını engelleyen genelgenin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle açtığımız davada Danıştay 10.Dairesi yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.”

İLK KARAR 

Danıştay 10'uncu Dairesi, aralarında baroların da olduğu sivil toplum örgütlerinin başvurularına ilişkin  11 Kasım'da verdiği kararda genelgesin yürütmesini "haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı" gerekçesi ile durdurdu.