Sağlık Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye devam ediliyor.

Komisyon görüşmelerine katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek için başlattıkları eylemi Meclis’e taşıdı. HDP milletvekilleri, görüşmeye TTB’nin “Tükendik, Kovid-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılsın” yazılı dövizlerle katıldı.

Sağlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik önemli değerlendirmelerde bulundu. Koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin, sağlığın ticari bir meta olarak görülmesinin ne kadar yanlış olduğunu ispatladığına dikkati çeken Eksik, “Küçücük bir virüs bütün dünyayı alt etti. Bakın, devletlerin öncelikli görevi, insan sağlığını korumaktır; sadece bedenen değil, ruhen de korumaktır ve bunun için önlemler alır. Fakat baktığımız zaman, maalesef bu mevcut sistem, bu sağlıkta dönüşüm programı, ülkemizde sağlığa -bir ticari metaya- piyasacı bir anlayışla baktığı için, doğalında, ciddi anlamda, insanların hasta olması için ön açıcı bir durum söz konusu” dedi.

‘PANDEMİDEN DERS ÇIKARILMALI’

Bütçenin dörtte üçünün tedavi edici sağlık hizmetlerine ayrıldığını vurgulayan Eksik, “Bu gerçekten dehşet verici bir durum ki bunun neticesinde, zaten siz pandemiyle mücadele konusunda da sürü bağışıklık sistemini esas aldınız, toplumu sürü bağışıklığına yönlendirdiniz ve aynı zamanda sadece bulaşıcı hastalıklarla ilgili değil, bulaşıcı olmayan hastalıklarda da böyle bir durum söz konusu. Kısacası, önerimizdir; bu koronavirüs pandemisinden ders çıkarılmalı. Adil, eşit, ulaşılabilir, parasız sağlık hizmeti her bireye sağlanmalı, Anayasal güvence altına alınmalı ve aynı zamanda bu özel sağlık sisteminden vazgeçilmeli. Bunlar gerçekten sağlığın evrenselliğine aykırı durumlar, bu açıdan da gerekli adımların atılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BAKANLIĞINIZI ALKIŞLAYAMAYACAĞIZ’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Pandemi konusunda sizler başarısız oldunuz” diyen Eksik, “Evet, doktorlarımız, sağlık emekçilerimiz başarılı oldu, büyük emek verdiler, onları alkışlıyoruz ama maalesef bakanlığınızı bu konuda alkışlayamayacağız. Bilim Kurulu doğru bir adımdı, gerçekten bu konuda da takdir ediyoruz. Ama Bilim Kurulu’nun kararlarını kamuoyuyla paylaşmayıp önce götürüp sarayın ve kabinenin onayına sunduktan sonra, o zaman şu durum ortaya çıkıyor; siz Bilim Kurulunu da baypas etmişsiniz, bu anlama gelir. Bilim Kurulu’nun kararlarını önce kamuoyuyla paylaşın, sonra saraya götürün. Aksi takdirde saray bu konuda doğru kararlar alamayacaktır, imkanı yoktur” şeklinde konuştu.

‘350 BİN KİŞİYLE AÇILIŞ YAPTINIZ’

Sağlık Bakanlığı’nın pandemiyi fırsata dönüştürdüğünü aktaran Eksik devamla, “Allah’ın bir lütfuna dönüştürme politikası yürütüyor. ‘Maske, mesafe, temizlik’ dediniz. Çok doğru, hiçbir itirazımız yok. Ama maçlarda Genel Başkanınızın isimlerini taşıyan insanlar, bu şekilde yan yana poz verdi, hiçbir itirazınız olmadı, hiçbir söz söylemediniz. Ayasofya Camisi’nin açılışına 350 bin kişinin katıldığı söyleniyor; Ankara’dan, Yozgat’tan, Kayseri’den, Konya’dan insanlar götürüldü. Bunların hiçbirine bir tek söz söylemediniz, beraber gidip orada açılış yaptınız 350 bin kişiyle, tek kelime söylemediniz. Muhalefet olarak yerellerde 5 kişiyle, 10 kişiyle basın açıklaması yapmak istediğimiz zaman karşımıza İl Hıfzıssıhha kurul kararları çıkıyor. Fakat sizin Genel Başkanınız, bir sürü insanla miting yapıyor, çay dağıtıyor çay. Tek bir sözünüz oldu mu? Bir doktor olarak, mesleki etik olarak tek bir sözünüz oldu mu?” diye sordu.

MA HABERİNİ ÖRNEK VERDİ

Sürecin şeffaf yürütülmediğine de değinen Eksik, “Sağlığı ötelediniz, yaygın test yapmadınız, gerçek verileri paylaşmadınız, ölüm sayılarını sakladınız” dedi.  Ajansımızın 7 Mayıs 2020’de yapmış olduğu “İstanbul’daki Kovid-19 mezarlarını tek tek saydık” başlıklı haberini hatırlatan Eksik, şunları söyledi: “Mezopotamya Ajansı bir çalışma yaptı, gitti, mezarlıkları saydı, 3 bin 164 ama sizin o dönemde verdiğiniz toplam Türkiye rakamı bunun altındaydı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu açıklamak zorunda kaldı; ‘Bulaşıcı hastalıklardan ölen kişi sayısını yanlış veriyorsunuz, sadece İstanbul’da 2 -3 katıdır’ diye” ifadelerini kullandı.

 ‘KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI SAYILSIN’

Kovid-19’un meslek hastalığı sayılması için kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Eksik, “İktidarınız hâlâ bekletiyor. Hâlbuki sizin bu konuda iktidarınızı ikna etmeniz lazım. Elinizi vicdanınıza koyun, bu hastalık meslek hastalığı mıdır, değil midir? Yine, şehir hastaneleriyle ilgili sürekli övünüyorsunuz. 10 tanenin üstünde hastaneyi kapattınız ama bu pandemide en çok faydalı olan bu hastaneler oldu; Zekai Tahir Burak’tan tutun da bir sürü hastane. Onlarca kilometre uzağa götürmüşsünüz, dünya kadar para akıtıyorsunuz, her yıl artan miktarlarla kira ödüyorsunuz, ne faydası var?” sorusunu yöneltti.

‘NEDEN KÜRTÇE SPOT YAPMADINIZ?’

Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi sürecinde yapılan kamu spotlarına da değinen Eksik şöyle devam etti: “Onlarca spot yaptınız, her dilde. Peki, 20 milyondan fazla yaşayan Kürt var bu ülkede, dünyada 50 milyona yakın Kürt var, değil mi? Niçin birgün, bir tane bile spotu Kürtçe yapmadınız? Kürt düşmanlığı var bu iktidarda, bunu dediğimiz zaman işte, böbürlenenler oluyor. Evet, var, iktidarınızda Kürt düşmanlığı var ve bu sağlığa da sirayet ediyor. Bir anne Kovid oluyor ve Türkçe bilmiyor. Hastanede yatıyor, son anlarını o şekilde geçiriyor. Derdine tercümanlık yapacak refakatçi de alınmıyor ve siz bunu seyrediyorsunuz. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Ana dilde sağlık hizmetini istediğimiz zaman bölücü oluyoruz birilerine göre, dilimiz kirli oluyor.”