Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Ekonomik Reform Paketi” ekonomistler tarafından eleştirilerle karşılandı.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ile Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş, Erdoğan’ın açıkladığı “Ekonomik Reform Paketi”ni Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.  Ekonomistler, açıklanan paketin somut hiçbir soruna cevap olmadığını ve yurttaşların beklentilerini karşılamadığını söyledi.

‘VATANDAŞIN SORUNUNA CEVAP OLABİLECEK HİÇBİR ŞEY YOK’

Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, açıklanan pakette hiçbir somut önerinin olmadığını, sadece temennilerin sıralandığını söyledi. Kozanoğlu, “Rekabet, diyor, dijitalleşme diyor ama ortalama insanın yani, işsiz, yoksul, emekli, atanamamış insanların hiçbir sorununa cevap olabilecek bir şey yok. Bakın bugün ABD’de 1,9 trilyon dolarlık bir kurtarma paketi açıklandı ve kişi başına 1400 dolar veriliyor. Yine her işsize haftada 300 dolar para veriliyor. Ulaşım için tek tek ne kadar para harcanacağı hesaplanıyor. Erdoğan’ın yaptığı açıklamalar ise laf salatasından ibaretti” dedi.

‘BU PAKETTE HİÇBİR ŞEY BULAMADIM’

Hayri Kozanoğlu’yla aynı düşünceleri paylaşan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Ekonomist Prof. Dr. Yalçın Karatepe ise, paketin genel geçer ifadelerle açıklandığını ve yaklaşık altı aydır üzerinde çalışılan bir paketin kapsamlı olmadığını söyledi. Karatepe, “Benim gördüğüm tek iyi bir taraf esnafa getirilen vergi muafiyeti oldu. Ama onun dışında hiçbir şey bulamadım bu pakette” diye belirtti.

‘BEKLENTİLERİN ÇOK GERİSİNDE AÇIKLANDI’

Açıklanan “paketi ortaya karışık paket” olarak nitelendiren Ekonomi-Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş ise, paketin beklentilerin çok gerisinden açıklandığını söyleyerek, “Ekonomi yönetiminde yeni vizyon, yine bir finansal merkez olarak İstanbul’un organize edilmesi ya da enflasyona karşı daha ciddi önlemlerin alınması gibi beklentiler vardı  ama öyle bir şey olmadı” diye konuştu.

‘ALINMAYAN VERGİLERE AF GETİRİLMİŞ OLDU’

Durmuş pakette dikkatini çeken önemli bir diğer noktanın ise, iktidarın sürdüreceği popülizm olduğunu kaydederek şöyle devam etti: “Şimdi pakette mükelleflerle ilgili bir düzenleme yer aldı. 850 bin esnaf olarak açıklandı ama o sayı 812 bin civarındadır.  En dikkat çekici onlarla ilgili düzenleme. Orada deniliyor ki artık, onları muaf edeceğiz. Bu ilk başta küçük esnafı inanılmaz bir biçimde rahatlatma olarak görülüyor ama; zaten bu kesimin ödediği vergi, deveden kulak gibi bir şeydi. Çünkü bunların ödediği vergi payı; genel vergi ödemelerinin içindeki payının on binden birine denk geliyor. Kısacası olmayan bir vergi, alınmayan bir vergi sanki affedilmiş sonucu ortaya çıktı. Popülizm derken bunu kastediyorum. Ama bunun başka bir boyutu var ki o da şu; bu kesim tüm bu düzenlemelerini, muhasebe işlemlerini, evraklarını Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’na bağlı meslek odalarında yapıyordu. Şimdi böyle olunca bunların işleri ellerinden alınmış olacak. Yani 2 bin esnaf odası kapanmak zorunda kalacak. Yani kısacası bir kesimi biraz rahatlatmak, bir kesime mavi boncuk verdiği gibi gösterilirken aslında o kesimlerin arkasında daha büyük kesimleri mutsuz edecek gibi bir sonuç ortaya çıkıyor. Şunu net ifade edelim ki bu bir vergi reformu değil. Zaten alınamayan bir verginin artık alınmayacağı anlamına geliyor. Bunun vergi reformu olarak sunulması çok anlamlı gelmiyor.”

Ekonomi paketi açıklayan Erdoğan'dan borçlanma vaadi