Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ekim ayı hak ihlalleri raporunu yayımladı. Rapora göre Ekim ayında 187 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Ekim ayında 22 kadın katledildi, 165 iş cinayeti yaşandı. Rapora göre 1’i çocuk 377 kişi işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldı. Bu kişilerden 181’i cezaevlerinde işkence ve kötü muamele gördü.  

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELİ

Raporda düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında 2 gazeteci-yazar-yayıncının tutuklandığı, 2 gazetecinin gözaltına alındığı, çeşitli medya kuruluşlarının internet sitelerine toplam 47 erişim engelli kararının verildiği, 2 gazetecinin saldırıya uğradığı, 6 kişinin düşünce ve ifadeleri nedeniyle tutuklandığı 5 kişiye ise soruşturma başlatıldığı belirtildi. Rapora göre Ekim ayında 41 kişi düşünce ve ifade nedeniyle gözaltına alındı, tutuklandı.

Belediye başkan, milletvekili ve parti yöneticisi 7 kişinin tutuklandığı ifade edilen raporda, 38 örgüt yöneticisinin tutuklandığı belirtildi.

191 GÖZALTI 

Ekim ayında, 23 etkinlik ve basın açıklamasına müdahalenin yapıldığı kaydedilen raporda, 11 etkinliğin de yasaklandığı belirtildi. Basın açıklaması, etkinlik ve eylemlerde 191 kişinin gözaltına alındığı ya da tutuklandığı kaydedilen raporda 36 kişiye toplantı, gösteri hakkı nedeniyle soruşturma ve dava açıldığı bilgilerine yer verildi.

AÇLIK GREVLERİ-DAVALAR

Raporda, Suruç Katliamı ve 5 Haziran davası duruşmalarında yaşananlara da yer verildi. Raporun devamında asker, polis araçları nedeniyle 1’i çocuk 4 kişinin yaralandığı belirtildi. Raporda ayrıca Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde dört yıldır tek kişilik hücrede tutulan A.B.’nin, 2 Ekim’de Kayseri Bünyan Kadın Cezaevi’nde tek kişilik odada tutulan E.E.’nin hak ihlallerinin sona ermesi talebiyle 10 Eylül günü açlık grevine başladığına dair bilgiler de yer aldı