Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, “Ekim 2020 Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.  

Rapora göre, Ekim ayında 42 yaşam hakkı ihlali yaşandı. Yaşam hakkı ihlali içinde, “yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma olayları” kapsamında 2, silahlı çatışmalarda 12, “kara mayınları, sahipsiz bomba ve patlayıcılar” başlığında 1, cezaevinde ölümler 4, “sivil çatışmalar, nefret suçları” kapsamında biri çocuk olmak üzere toplamda 2, kadın cinayetleri kapsamında ise 21 yaşam hakkı ihlali yaşandı.

339 İŞKENCE OLAYI

İşkence olayları kapsamında ise 339 ihlal yaşandı. Bunlardan “işkence” 139, “cezaevlerinde işkence ve kötü muamele” başlığında ise 200 ihlal yaşandı.

4 GAZETECİ TUTUKLANDI

Raporda “düşünceyi ifade özgürlüğü” konusunda yaşanan hak ihlali 508 olarak belirtildi. Bu kapsamda gözaltına alınan gazeteci sayısı 8, tutuklanan gazeteci 4, “hapis/para cezasına mahkum edilen gazeteci” 8’i onaylanmış olmak üzere toplamda 15, “dava, soruşturma açılan gazeteci” 5, saldırıya uğrayan gazeteci sayısı 1, “toplatma, erişim engelleme, ilan kesme kararları” 421, “düşünceyi ifade nedeniyle gözaltına alınan, tutuklananlar” 51, “düşünceyi ifade nedeniyle hapis/para cezasına mahkum edilenler” 3 olarak yer aldı.

ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜ

Raporun “örgütlenme özgürlüğü” başlığında yer alan hak ihlalleri ise şöyle: “ertelenen grev sayısı 1, tutuklanan belediye, parti, örgüt yöneticisi 50, yargılanan, mahkum olan belediye, parti, örgüt yöneticisi 1, kayyum atanan belediye, muhtarlık 8, basılan parti, örgüt binası 8.”

 TOPLANTI GÖSTERİ ÖZGÜRLÜĞÜ

Raporda, “toplantı, gösteri özgürlüğü” kapsamında yaşanan hak ihlali sayısı 286 olarak yer aldı. Bu kapsamda “müdahale edilen etkinlik, basın açıklaması” 58, “yasaklanan etkinlik, gösteri, tiyatro” 8, “etkinlik ve eylemlerin yasaklandığı iller” 8, “basın açıklaması, etkinlik, eylemlere gözaltına alınanlar, tutuklananlar” 194, “toplantı ve gösteriler nedeniyle mahkum olan” sayısı ise 18.