Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında, geçtiğimiz hafta evlerine düzenlenen baskınlarda gözaltına alınan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi 29 öğretmen gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 28’i adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılırken, Eğitim Sen’in bir önceki dönem Diyarbakır Şube Başkanlığını yürüten Abbas Şahin ise tutuklandı.

‘İKTİDARIN RAHATSIZ OLUŞUNDAN KAYNAKLI’

Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri, üyelerinin gözaltına alınması ve tutuklamasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. AKP iktidarının ülkede muhalif gördüğü tüm kesimleri hedef haline getirerek “terörize” ettiğini, bu tür uygulamalarla ülkeyi karanlık bir sürece soktuğu belirtilen açıklamada, yapılan baskı politikalarıyla tüm muhalefetin sindirilmek istendiğine dikkat çekildi. Son dönemlerde başta Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türkiye Barolar Birliği’nin hedef alınmasından sonra pandemi süreciyle beraber hükümetin politikalarını deşifre eden ve hesap soran eğitim emekçilerinin de hedef alındığı ifade edilen açıklamada, “Eğitimsen olarak ilk günden itibaren işyerlerinde gerekli araştırmayı yaptık ve tespit edilen sıkıntıları kamuoyuyla paylaştık. Bu süreçte topluma, eğitim emekçilerine öğrencilere karşı hissettiğimiz sorumluluktan dolayı işyerlerinde, milli eğitimde ve yaptığımız basın açıklamalarıyla alanlarda sürecin takipçisi olduk. İşte geçen hafta sendikamıza yönelik yapılan saldırının altında iktidarın ve yandaşlarının bu pratiğimizden duydukları rahatsızlık yatmaktadır. 

HEDEF KRİMİNALİZE ETMEK

Emekçinin gasp edilen haklarının, toplumun görmezden gelinen eğitim ve sağlık hakkının hesap soranı olduğumuz için tüm yandaş medyada asılsız iddialara, tamamıyla algı yaratma operasyonuna maruz kaldık. Gözaltı gerekçeleri olarak sunulan soruları tüm kamuoyuyla paylaşacağız. İçi boş suçlamaların ve sendikal faaliyetlerin kriminalize edilmesinin hesabını her platformda soracağız. Hukukçu arkadaşlarımızla birlikte hukuksal süreci takip ederek bu yaşanılan hukuksuzluğu teşhir edecek ve davacı olacağız” denildi.

YAPTIKLARIMIZIN ARKASINDAYIZ!

Gözaltına alınan eğitim emekçilerinin emniyetteki sorgu işlemlerinde sendikalarının kentte yapmış olduğu tüm faaliyetlerinin suç konusu yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Yapılan tüm bu eylem ve etkinlikler KESK ve EĞİTİM SEN Merkez Yürütme Kurulu ve Şube Yürütme Kurulu kararları ile alınan etkinliklerdir. Anayasa ve yasalar ile güvence altına alınmış sosyal haklardır. Ayrıca yapılan mitingler valilik izinleri ile yapılmıştır. Ne 8 Mart mitingine katılımı ne haksız ve hukuksuz yere ihraç edilen KHK’li arkadaşları aramayı onlarla dayanışmayı ne de yasal olarak kurulmuş, haklarında herhangi bir cezai karar olmayan dernek ve kurumlara sendika olarak yapılan ziyaretlerimizin suç sayılmasını kabul etmiyoruz. İhraç arkadaşlarımızı ve sendika aktivistlerimizi örgütlere müzahir kişiler olarak fişleyip onlarla iletişime geçilmesini suç kabul edip, sorgu sırasında sorulması, dahası ev baskınına gerekçe yapılması hukuktan haktan demokrasiden uzak bir zihniyetin ürünüdür. Biz Eğitim Sen olarak tüm bu faaliyetlerimizin arkasındayız. Demokrasi ve hukuk mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.” 

ÖĞRETMENLERE SORULAN SORULAR

Açıklamada, gözaltına alınan öğretmenlere emniyette sorulan sorular şöyle sıralandı:

“*‘Okula örgütlenme çalışmasına gideceğiz’ tabiriyle neyi kast ettiniz?

* Emek ve Demokrasi Platformunun yaptığı basın açıklamasına katılmak için kimden talimat aldınız?

* 01.02.2018 günü Tabip odasına destek için KESK, DİSK ve TMMOB organizesinde yapılan basın toplantısına katılarak destek verdiğiniz tespit edilmiştir. Basın açıklamasına katılmaktaki maksadınız neydi?

* 05.02.2018 KESK, DİSK, TMMOB Diyarbakır şubelerinin organize ettiği TTB’nin yapmış olduğu ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ bildirisine imza atıldığı basın açıklamasına katılmaktaki maksadınız neydi?

TALİMAT ÜZERİNE Mİ KATILDINIZ?

* 22.01 2019 Dicle Amed Kadın platformunun düzenlediği kadınların sözde maruz kaldığı polis şiddetine ilişkin basın açıklamasına katılmaktaki maksadınız neydi? Talimat üzerine mi katıldınız?

* 08.03 2018 Mart Dünya Kadınlar günü konulu valilik oluruyla düzenlenen açık hava toplantısına katılarak destek verdiğiniz tespit edilmiştir. Katılmaktaki maksadınız neydi?

SLOGAN ATTINIZ MI?

* 29 Aralık 2015 KESK yapılan yürüyüşe katıldınız mı? Slogan attınız mı?

* 22.12.2019 Toplumsal Barış ve İnsanca Yaşam İçin Demokrasiyi İnşa Edelim mitingine katılma maksadınız neydi?

* 21.02.2020 KEKM Şubeler Platformunun Dünya Anadil Günü adı altında yapılan basın açıklamasına katılmaktaki maksadınız neydi?

* Tapelerden sizin KESK organizesinde gerçekleştirilen basın açıklaması metni hazırladığınız basın açıklamasının gündem olduğu ve haber sitelerinde paylaşıldığı sizin de bu durumdan övgüyle bahsettiğiniz anlaşılmaktadır. Kamu görevlisi sıfatıyla bölgede oluşturulmak istenen kaos ortamına zemin hazırlar faaliyetler yürüttüğünüz tespit edilmiştir. …. İsimli şahısla yaptığınız telefon görüşmesiyle ilgili detaylı ifadenizi veriniz.

* Birçok eylem ve basın açıklamasını organize eden KESK toplantısına katıldığınız ve toplantıdan çıktığınızı belirttiğiniz tape kaydında tespit edilmiştir. KESK toplantısının içeriği neydi?

SENDİKADAN GÖNDERİLEN SMS

* ‘Batman’da ses emekçilerine verilen sürgün cezasına karşı bugün yapılan basın açıklamasında gözaltına alınan arkadaşlarımıza yönelik SES şubesinde basın açıklaması yapılacaktır. ‘Size eğitimsen21 isimli kullanıcı tarafından gönderilen sms ile ilgili ifade veriniz?

* Söz konusu olay ilgili yapılan araştırmada örgüte müzahir sitelerde konuya ilişkin paylaşımların yapıldığı anlaşılmış olup sizin öğretmen sıfatı ile örgütsel faaliyetlerinden dolayı gözaltına alınan şahısları benimseyip sahiplendiğiniz eğitimsen21 isimli kullanıcının belirtilen sms’i hayatın olağan akışına aykırı bir şekilde herkese değil de müzahir kişilere gönderdiği sizin de müzahir şahıslardan olduğunuz değerlendirilmektedir ifadenizi veriniz.

KHK’LİLERLE TOPLANTI

* (…) isimli şahısla yaptığınız görüşmede KHK ile ihraç olan şahıslarla alakalı olarak toplantı organize edilmesi, yapılacak toplantıya KHK’dan ihraç olan şahısların hepsinin katılması gerektiğini belirttiğiniz tape içeriklerinden anlaşılmakta olup şahsın 07.02.0217 tarihinde 686 KHK ile öğretmenlik görevinden çıkarıldığı tespit edilmiş sizin de örgüte müzahir şahıs ve şahıslara ilişki ve irtibat halinde olduğunuz tespit edilmiştir. Şahısla yaptığınız görüşme ve görüşmelerinizden anlaşılan hususlar ilgili detaylı ifade veriniz.

* 12.10 günü saat 14.00 2015 KESK ’10.10.2015 günü Ankara ilinde meydana gelen patlamayı protesto etmek amacıyla düzenlediği eyleme katılmaktaki amacınız neydi?

MİTİNGE KATILMA MAKSADINIZ NEYDİ?

* 16.12.2018 Yenişehir ilçesi İstasyon Meydanında ilimiz valilik makamım oluru ile düzenlenen  ‘Yoksulluk ve Güvencesizlik ‘ konulu açık hava toplantısında  ‘KHKlar Gidecek Biz döneceğiz, Krizin Bedelini Emekçiler değil Kriz Yaratanalar Ödesin, Mülakat Değil Liyakat, Savaşa Değil Emekçiye Bütçe’  şeklinde sloganlar atıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu açık hava toplantısına sizin de katıldığınız tespit edilmiştir. ‘KESK’in tarihi baskılara boyun eğmeyenlerin tarihidir.’  ‘Faşizme karşı omuz omuza, direne direne kazanacağız’ sloganlarının atıldığı açık hava toplantısına katılmaktaki maksadınız neydi?”