Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 11. Olağan Genel Kurulu, Ankara bir otelde ikinci gününde devam ediyor. Dün yoğun tartışmalara sahne olan Genel Kurul, ikinci gününe seçimle başladı. Seçimle, Genel Başkanın da olduğu 7 kişilik yeni yönetim belirlenecek. Oy kullanma işlemi saat 15.00’da sona erecek.

DSD AYRILMIŞTI

Dün, önceki dönem Eğitim Sen Genel Başkanlığı verilen Devrimci Sendikal Dayanışma (DSD) grubunun, yeniden genel başkanlık talebinin kabul edilmemesi üzerine Genel Kurulu terk etti.

EMEK HAREKETİ’DE ÇEKİLDİ

DSD’den sonra Emek Hareketi de Genel Kurul’dan çekildiğini duyurdu. Emek Hareketi, önce yönetime aday olacağını belirtip, divana liste sundu. Emek Hareketi, seçim öncesi Genel Kurul’dan çekildiğini duyurdu.

‘MÜCADELEYİ GERİYE ÇEKEN YAKLAŞIMLAR’

Genel Kurul’daki tartışmaları değerlendiren Eğitim Sen delegesi Yılmaz Güneş, kongrenin tarihi önemde olduğunu vurgulayarak, “Çıkaracağı mücadele hattı, perspektifler önemli. 2020 kongre sürecine giderken, bizim açımızdan böyle bir değerlendirme söz konusuydu. Özellikle AKP-MHP-Ergenekon faşist blok karşısında mücadele hattını geliştirmek, saldırgan tutuma karşı yeni mücadele hattını geliştirmek. Diğer kesimlerle yürüttüğümüz mücadele, yürüttüğümüz diplomatik faaliyetler bu eksendeydi. Geldiğimiz noktada, şu çok açık şekilde ortaya çıktı: Türkiye’nin gerçek sorunlarını görmeyen, daha çok tali sorunlarla mücadelemizi tali noktalara çeken, geriye çeken, halkların umudu olan KESK ve Eğitim Sen’i çok geri noktalara çeken tutum ve yaklaşımlarla karşı karşıya kaldık” dedi.

‘EMEKÇİLERE ÖZELEŞTİRİ VERMELİLER’

Yılmaz, DSD’nin tutumunu eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada kadın temsiliyetini görmeyen, emekçileri görmeyen, toplumsal kesimleri görmeyen daha çok iktidar endeksli bir yaklaşımla karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla bugün açığa çıkan tablo, özünde faşizmle bir mücadele yok, faşizimle bir uzlaşma var. Faşizmin karşısında mücadelemizi geriye çeken bir tutum var. Bu kesimler emekçilere, halkalara, ötekilere bir özeleştirileri olduğunu düşünüyoruz. Bu yaşadığımız saldırgan politikalardan azade olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü bu faşizm karşısında neyi, nasıl yapabileceğinin sorusuna bir arayıştı, cevaptı. Mücadelemizin getirmiş olduğu birikim ve bu birikim üzerinde tartışmalar olmuştur. Ancak tarihimizde ilk defa Eğitim Sen Genel Başkanı 3 buçuk yıl faaliyet yürütecek, faaliyet raporları delegasyona okunmadan, bir siyasal partinin Genel Başkanı gibi bir konuşma yapıp, kongre salonunu delegasyonla terk etmiştir. Delegasyon bu anlayışı mahkum etmiştir. Dolayısıyla bu anlayışın emek ve demokrasi mücadelesinin neresinde yer aldığını, bütün kamuoyunun sorgulaması gerekiyor.”

‘KOLTUK KAVGASINA GİRMEYECEĞİZ’

Bu durumun kabul edilemez olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları söyledi: “Bizim ortaya koyduğumuz yaklaşım şuydu: Hiçbir koltuk kavgasına girmeyeceğiz. Biz burada radikal demokrasinin mücadelesini verdik durduğumuz nokta bu. Bizim yürüttüğümüz mücadelede bu kurumsal yapıların yönetimsiz bırakma anlayışı değildir. Aksine burada bir irade açığa çıktı, bu iradenin vücut bulması, ortaklaştırılması, birikimlerin ortaklaştırma mücadelesiydi. Son bir haftadır yürütülen tartışmalarda, ‘koltuk varsa biz varız, koltuk yoksa biz yokuz’ anlayışı ile karşı karşıya kaldık. Devrimci sendikal dayanışma dediğimiz tutumları bu eksendeydi. Şimdi diğer farklı yapılarında özünde gelmiş olduğu nokta, farklı düşünceler dahi ifade etseler, gelmiş olduğu pratik budur. Bir gün önce delegasyona aday listesini deklere edip, gece saat 12.00’de listeyi çekmek, örgütü yönetimsiz bırakmak anlayışı, özünde diğer anlayıştan farklı bir noktada olmadıklarını görüyoruz. Düştükleri nokta ve uzlaşma noktası aynıdır. Gelip sınıf ve emek mücadelesini ifade edip, fabrika mücadelesini dile getirenler, kongre iradesine saygının bir gereği delegasyonun bu tutumu mahkum ettiğini, kendileri de ifade ettiler. Kalkıp bunun arkasından yeni bir pratiğin açığa çıkarılması özünde yapılan bir operasyona ortak olmalıdır. Burada devrimci demokrat, ilerici yurtseverlerin gelebilecek saldırılar karşısında yalnız bırakılmasının ya da ‘bu arkadaşlar bir mücadele etsin biz de izleyelim’ sonra imkanlar varsa ortak oluruz anlayış budur. Kongrede eksiklikler yaşanabilir ama içine düşülen ruh hali ve pratik yaklaşım önümüzdeki dönemi faşizmle mücadele etme konusunda kararlılık, bir yönetim gücünü açığa çıkarma noktasında bir irade beyan etmiştir. Biz bu iradeye bağlı kalarak mücadelemizi bu anlamda yürüteceğimizi ifade etmek istiyoruz.”

YENİ YÖNETİMİN ORTAK LİSTESİ

Eğitim Sen’in yeni yönetimi bugün sonuçlanacak seçimlerle belirlenecek. Yeni yönetimde, Sendikal Birlik, Demokratik Emek Meclisi, Demokratik Emek Platformu yer alacak. Seçime giden ortak yeni listede yer alan isimler şöyle: Akademisyen Nejla Kurul, İkram Atabay, Sinan Muşlu, Arzu Şimşek, Ramazan Gürbüz, Ahmet Karogöz, Simge Yardımdağ.