Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Efrin’de yaşanan hak ihlallerini ve Türkiye’ye bağlı gruplar tarafından kaçırılan kadınları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na sordu. Soru önergesinde Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu ve Af Örgütü gibi insan hakları kuruluşları tarafından hazırlanan raporlara dikkat çeken Ucan, "Mart 2018’den bu yana Türk Hükümeti’nin desteklediği ve Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında toplanan gruplarca, siviller hakkında birçok keyfi tutuklama gerçekleştirilmiş, yüzlerce kadın da kaçırılmış ve halen akıbetleri belli değil. İnsan hakları kuruluşları 2019’un ikinci yarısında 506 keyfi tutuklamayı kayda geçmiş ve 2020 yılı boyunca da bu silahlı gruplar tarafından alıkonup kaybedilen kadınlar mevcut. Raporlar aynı zamanda söz konusu birliklerin, sivilleri karargâhlarında işkenceye maruz bıraktıklarını ortaya koymaktadır. Bu birliklerin haraç topladıkları ve fidye karşılığında serbest bırakmak üzere insan kaçırdıkları da bilinmektedir" dedi. 

Uca, Çavuşoğlu’nun yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

"*Mart 2018 tarihinden itibaren Efrin’de kaç sivil kaçırılmış ve kaybedilmiştir? Bunların kaçı kadın ve kız çocuğudur? Türkiye’nin desteklediği gruplarca tutsak edilen kadınların akıbetleri nedir?

*Efrin’de kadınların kaçırılıp, insanlık dışı muamelelere maruz kalmasını önlemeye dönük bir politikanız var mı? Efrîn’de talan, kaçırma ve işkence gibi suçları işleyenlerin yargılanması ile ilgili bir çalışmanız mevcut mudur?

*Suriye Milli Ordusu’nun kaçırdığı kadın ve kız çocuklarının bulunup ailelerine teslim edilmesi noktasında çalışmalarınız var mıdır?

*Türkiye’nin desteklediği bu grupların 2 yılı aşkın süredir devam eden ve uluslararası raporlara da yansıyan hak ihlalleri konusunda etkili bir soruşturma yapılmakta mıdır?

*Türkiye Hükümeti tarafından desteklenen grupların militanları Efrin halkına yaptığı işkence ve hak ihlallerini kayda alıp açık bir şekilde yayınlamıştır. Bu kişiler hakkında yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılmadıysa sebebi nedir? Herhangi bir işlem yapılacak mıdır?"