Efrîn’de 23 Mayıs’ta Türkiye’ye bağlı Suriye Milli Ordusu (SMO) bünyesindeki Sultan Murat Tümeni grubu tarafından kaçırılan 16 yaşındaki Melek Nebîh Xelîl’in cenazesine ulaşıldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgilere göre Xelîl’in cenazesi 5 Mayıs günü Azez’in Firiziye köyü yakınlarında bulundu. 

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgilerde, Sultan Murat Tümeni’nden bir çete üyesinin Xelîl’i evliliğe zorladığı ve reddedildiği, ardından Xelîl’e tecavüz ettikten sonra katlettiği yer aldı.

Xelîl’in katledilmesini Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Xelil’in cansız bedeninin bulunmasının üzerinden üç gün geçmesine rağmen açıklama yapılmamış olmasının TSK destekli bir grup olan Sultan Murat Tümeni’nin kimden cesaret aldığı sorularını da beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

'TSK DESTEKLİ GRUPLARIN İŞLEDİĞİ SAVAŞ SUÇLARI'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Sürücü önergede,  “Daha önce de adı insanlık suçlarına karışan Sultan Murat Tümeni başta olmak üzere TSK destekli grupların Birleşmiş Milletler raporlarına da yansıyan ağır savaş suçları olduğu bilinmektedir. Birleşmiş Milletler, Sultan Murat Tümeni’nin Halep’te Kürt mahallesine yaptığı bombalı saldırıda 30’u çocuk olmak üzere 83 sivilin hayatını kaybettiğini raporlaştırmış yine aynı zamanda Af Örgütü tarafından keyfi tutuklama, savaş tutsaklarına ve basın çalışanlarına işkence yaptığını ve Afrin süreci boyunca sivilleri zorla yerinden ettiği, mallarını gasp ettiği tespit edilmiştir. Sosyal medyada yayınlanan videolarda ise Sultan Murat Tümeni’ne bağlı olan kişilerin, savaş tutsaklarına çırılçıplak işkence yaptığı iddiasının üzerine YPG, yakaladığı bu kişilerin işkenceyi yaptıklarını itiraf ettiğini duyurmuştu” bilgilerine yer verdi.

‘TSK ASKERİ VARLIĞINA SON VERSİN’

Sürücü önergenin devamında şunlara yer verdi: “Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgilerde, 150’ye yakın çocuk savaşçının 14 Mayıs tarihinde Hafter Güçleri’ne karşı savaşmak için Libya’ya gönderildiğini raporlamıştı. Raporda, çocuk savaşçıların büyük çoğunluğunun Sultan Murat Tümeni’ne bağlı olarak savaştırıldığı da belirtiliyor. TSK’nın, Sultan Murat Tümeni çetesi başta olmak üzere çocuk cinayeti işleyip, çocuk tecavüzlerinde bulunan ve ganimet anlayışı ile işgal yaratan çeteler ile arasına mesafe koyup, Türkiye sınırlarında bulunmayan Kürt Şehri Afrin’deki askeri varlığına biran önce son vermesi gerekmektedir.”

Sürücü, yanıtlaması istemiyle Oktay’a şu soruları yöneltti:

“*Kontrolünüzde olduğunu iddia ettiğiniz Kürt Kenti Afrin’de Sultan Murat Tümeni tarafından işlenen Melek Nebîh Xelîl cinayetinden haberiniz var mı ?

*Melek Nebîh Xelîl 18 Mayıs ve 5 Haziran tarihleri arasında nerde tutulmuştur? Cinayeti araştıracak mısınız?

*Sultan Murat çetesinin bugüne kadar kaç cinayet işlediğine ilişkin elinizde veri bulunmakta mıdır? Bulunmuyorsa, TSK destekli, ÖSO ve ÖSO’ya bağlı çetelerin suçlarının kayıt altına alınmamasının savaş suçuna dahil olduğunu biliyor musunuz?

*TSK destekli ÖSO ve ÖSO’ya bağlı çetelerinin Birleşmiş Milletler raporlarına yansımış savaş suçları hakkında bir adım atacak mısınız?

*Af Örgütü’nün raporlarını insan hakları noktasında bağlayıcı buluyor musunuz?” (Ankara/MA)