Savunmaya Özgürlük Koordinasyonu, adil yargılama talebiyle ölüm orucunda olan ve Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna rağmen tahliye edilmeyen avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın durumuna dikkat çekmek için Timtik’in tutulduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önündeki eylemlerini sürdürdü. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun yanı sıra birçok yurttaş katıldı.

“Adalet sağlansın, Ebru ve Aytaç yaşasın” pankartının açıldığı eylemde, “Ebru, Aytaç onurumuzdur” ve “ Devrimci avukatlar onurumuzdur” sloganları atıldı. 

‘BU SES ADALETİN SESİDİR’

Açıklamada ilk sözü alan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi üyesi Dinçer Çalım, meslektaşlarına dair ATK raporunda cezaevinde kalamayacakları ve tedaviyi kabul etmedikleri için hastanede kalmalarının uygun olmadığı ifadelerinin yer aldığını dile getirdi. Bun yüzden meslektaşlarının serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Av. Çalım, “Adalet Bakanlığı buradaki sese kulak vermelidir. Buradaki ses, adaletin sesidir. Adil yargılanma bir haktır” dedi.

ÇHD İkinci Başkanı Ümit Büyükdağ da, konuşmasında Yargıtay’dan meslektaşları hakkında bir an önce karar vermesini beklediklerini ifade etti.

‘ADALETSİZLİĞİ BİR SİLAH OLARAK KULLANIYORLAR’

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise, yargının insan hayatına karşı bir silah olarak kullanıldığı günlerden geçtiğimizi belirterek, sağlık durumları ağırlaşan Timtik ve Aytaç için artık günlerin değil, saatlerin sayılı olduğuna dikkat çekti.

Piroğlu, “İktidar ve iktidarın emir eri haline gelmiş makamlar ne yazık ki adalet mekanizmasını halkın üzerinde bir sopaya çevirirken, yarattıkları adaletsizliği insan bedenine karşı bir silah gibi kullanıyorlar” diye konuştu.

‘EMİR ALMAK ONLARI KURTARMAYACAK’

Sorumluluğun sadece emir verenlere ait olmadığını söyleyen Piroğlu, “Bir gün adalet mekanizması yeniden kurulduğunda bilmeliler ki emir almış olmaları onları aklamaya yetmeyecek. Hapishanelerde sadece devrimci tutsaklar rehin tutulmuyor. Geçmişte bütün adaletsizliklere imza atanlar, kendilerine ‘emir verildi’ diye binlerce insanı haksız ve hukuksuz yere hapse atanlar da bugün hapishanelerde yer buldular” dedi.

‘BEKLEMENİN KARŞILIĞININ OLMADIĞINI GÖRDÜK’

Timtik ve Ünsal’ın asalet talebinin bütün ülkenin talebi olduğunun altını çizen Piroğlu, şunları söyledi:  “Onlara yönelen bu saldırı, bu ülkeye ve hepimize yönelmiştir. Bilinmeli ki saatleri saydığımız kişi Ebru değildir. Saatleri sayılan bu ülkenin vicdanıdır. Ya buna sahip çıkacağız ve karar vermelerini sağlayacağız ya da hep beraber bu toprakların altında gömülmeye devam edeceğiz. Ülke bir mezar ülkeye dönüştü. Ölülerimizin üstüne basarak yaşıyoruz ve ölümün sırasının bize gelmesini bekliyoruz. Beklemenin hiçbir karşılığı olmadığını gördük.”