Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) “Kobanê'yi Beraber Savunduk Beraber İnşa Edeceğiz” çağrısıyla, Türkiye’nin dört bir yanından 300 genç yeniden inşa çalışmalarına destek olmak, oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Kobanê’ye gitmek üzere 20 Temmuz 2015’te Suruç’ta buluştu. SGDF’li gençlerin Suruç’ta bulunan Amara Kültür Merkezi’nde yapmak istediği basın açıklamasına yönelik DAİŞ’in canlı bombayla saldırısı sonucu 33 genç katledildi, 104’ü genç de yaralandı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamın 5’inci yılında, “Düşlerimizin izinde aynı kararlılıkla yürüyoruz” şiarıyla başlattığı oyuncak kampanyası kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından topladıkları oyuncakları, Ankara Dikmen’de bulunan iki mülteci yerleşim alanında yaşayan çocuklara ulaştırdı. 

MÜLTECİ ÇOCUKLARA ULAŞTI

İzmir’den Van’a kadar birçok kentten 17 Temmuz’a kadar Ankara’ya gönderilen oyuncakları mülteci çocuklar için paketleyen Suruç Aileleri İnisiyatifi ve SGDF üyeleri, oyuncakları dağıtmak üzere Dikmen’de iki mülteci yaşam alanını ziyaret etti. Toplanan oyuncaklar arasında ayrıca Kandıra Hapishanesi’nden siyasi tutukluların el emeği ile ördüğü bebekler de vardı. Mülteci yaşam alanlarına daha önceden ziyaret gerçekleştiren Suruç Aileleri İnisiyatifi, oyuncakları dağıtmadan önce aileler ve çocuklarla sohbet etti, hikâyelerini dinledi.

‘ANILARINI SIRTLADIK’

Ziyarette konuşan katliamdan yaralı olarak kurtulan Suruç Aileleri İnisiyatifi Üyesi Cansu Yumuşak, başlattıkları kampanyayı Dikmen’de bir mülteci mahallesinde sonlandırdıklarını belirterek, “Düş yolcularımız da kendi imkânlarıyla edindikleri oyuncakları çocuklarla paylaşmak istemişlerdi, ama buna engel oldular. Biz onların anılarını, her yıl olduğu gibi 5’inci yılında da sırtlanacağız diye söz vermiştik. Çocuklar ülkelerinde kalamadılar, çok büyük bir yokluk ve yoksulluk içerisinde burada yaşamak zorunda kaldılar. Biz de bütün toplayabildiğimiz oyuncakları, Suruç’un yıl dönümünde onlar anısına çocuklarla burada paylaşıyoruz” dedi.

‘ONLARIN OYUNCAKLARINI GETİRDİK’

Yumuşak, ailelere ve çocuklara yaptığı konuşmada, “Benim çok sevdiğim arkadaşlarım vardı. Bu arkadaşlarım siz daha Suriye’deyken sizin yanınıza gelip çocuklara oyuncak getirmek istiyorlardı. Bundan tam 5 yıl önce buradan yola çıktılar, size doğru geliyorlardı. Ama yolda kötü bir şey oldu ve o arkadaşlarımızın bazıları yaralandı, bazıları hayatlarını kaybetti. Ama biz onların sizinle, bir sürü çocukla oyuncak paylaşmak istediğini hiç unutmadık. Onların paylaşmak istediği oyuncakları size getirdik ve sizlerle bu oyuncakları arkadaşlarımızın anısına paylaşmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARLA OYUN KURULDU

Her iki mülteci yaşam alanında da yapılan sohbetler ve konuşmaların ardından, çocuklarla el ele tutuşup yuvarlak halka şeklinde oyun kuruldu. Bu çember üzerinden ilerleyen çocuklara oyuncaklar dağıtılarak, paketler hep birlikte açıldı. Kampanya aracılığıyla Dikmen’de iki mülteci yerleşim alanında yaşayan 2-16 yaş arasında onlarca mülteci çocukla oyuncaklar paylaşıldı.