Koronavirüsün (Kovid-19) etkileri ve gelişmeler dünya basınında yer almaya devam ediyor. Africanews, Sao Tome ve Principe’nin de ilk koronavirüs vakasını duyurmasıyla, Afrika’da koronavirüsün görüldüğü ülke sayısının 52’ye çıktığını duyurdu. Gana Ekonomi Bakanı Ken Ofori-Atta’nın, “Çin, koronavirüs pandemisi nedeniyle Afrika ülkelerinin karşı karşıya kaldığı ekonomik felaketin yükünü azaltmaya yardım etmek konusunda daha çok şey yapmalıdır” çağrısı da Afrika’nın korona gündemleri arasında yer aldı.

CENAZE GELENEĞİ KORONAVİRÜSLE BOZULUYOR

Ortadoğu’da öne çıkan gündem başlıkları arasında İran’da koronavirüsün toplumsal sonuçlarını inceleyen Middle East Eye haberi dikkat çekiyor. Haberde, Kovid-19 hastalarının ölümleri ve izalasyon nedeniyle İran’ın cenaze geleneğinin bozulduğu belirtildi. Haberde, “Uzmanlar, ailelerin yalnız ölümleri ve yakınlarının manevi destekten yoksun şekilde yas tutması nedeniyle intihar oranlarında artış olacağından korkuyor” diye yazdı. Ortadoğu’da koronavirüsün en sert vurduğu İran’da yaşamını yitirenlerin sayısı, 4 bine yaklaşıyor.

Vaka sayısının 4 bini aştığı ve 114 kişinin yaşamını yitirdiği Hindistan’ın koronavirüs gündemi, İndia Today Gazetesi’nde, “Bu Dünya Sağlık Gününde hastanelerin koronavirüs önleme bölgelerine dönüştürülmesi Hindistan’ın en büyük kaygısı” başlığıyla yer aldı. İndia Today, 17 Mart’ta Delhi’den Kerala’ya yolculuk eden ve bu zamana kadar hiçbir semptom göstermeyen 19 yaşındaki bir öğrencisinin koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu ve salgının yayılma endişesi dile getirildi.

İNGİLTERE’DE GÜNDEM JOHNSON

İngiltere’de yayın yapan Daily Mirror, The Daily Telegraph, The Daily Mail ve The Guardian ile birçok gazete, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın, St. Thompson Hastanesi’nde yoğun bakıma kaldırılmasını haberlerinde öne çıkardı. The Guardian, Johnson’un yokluğunda Dominic Raab’ın koronavirüse karşı mücadelede liderlik görevlerini devralacağını duyurdu.

The Guardian’da yer alan gündem başlıkları arasında, Çin’in Wuhan kendinde toplu taşımanın yarın yeniden açılacağı, Japonya’nın bu gece başkent Tokyo başta olmak üzere virüsün hızla yayıldığı şehirlerde OHAL ilan edeceği ve ABD’nin New York ile New Jersey eyalet valilerinin koronavirüs eğrisinin yavaş yavaş düzleşmeye başladığını ama temkinli olunmaya devam edilmesi gerektiğine dair açıklamaları yer aldı.

‘JONHSON’A DAHA İYİ BAKILABİLİRDİ’

Almanya’nın Die Zeit Gazetesi de Johnson’un yoğun bakıma kaldırılmasına, “Bu kendisi ve ülkesi için çok ciddi bir durum” yorumunu yaptı. Zeit haberinde, “Şimdi tartışmanın anlamı yok ama Johnson’a daha iyi bakılmalıydı. İlk Kovid-19 tanısı konulduğunda evine kişisel karantinaya gitti ve hastalığına rağmen 55 yaşındaki başkan, hükümet işlerini yapmaya çalıştı. Bir video konferansta ateşli olduğu ve öksürdüğü görülmüştü. Hamile nişanlısı Carria Symonds da semptomlar nedeni ile karantinadaydı” diye yazdı.

400 MİLYAR EURO’LUK EKONOMİK DESTEK PAKETİ

Zeit, “İtalya tarihteki en büyük ekonomik destek paketini açıklıyor” haberinde, İtalya’nın salgının ekonomik etkileriyle mücadele etmek için 400 milyar euro yatırım yapmayı planladığını duyurdu. Ayrıca Zeit, ABD’de Ford, General Motors (GM) ve Tesla gibi büyük otomobil fabrikalarında artık otomobil üretiminin büyük oranda durduğu ve solunum cihazı üretimleri için hazırlanıldığını yazdı.

İTALYA’DA BAKIM EVİ’NE KORONA MÜFETTİŞİ

La Repubblica Gazetesi, Milan’da bulunan Pio Albergo Trivuzio yaşlı bakımevinde, Kovid-19’dan dolayı sadece Nisan ayının başından bu yana 30 kişinin, Mart’ta ise 70 yaşlı yurttaşın yaşamını yitirdiğini ve bakımevinin kilisesinde tabutların hazır bekletildiğini yazdı. İtalyan gazete, Sağlık Bakanı Sperenza’nın ülkenin en önemli yaşlı bakımevindeki bu acil durumu araştırmak üzere müfettiş görevlendirmeye karar verdiğini duyurdu.

La Repubblica’da öne çıkan bir diğer haber ise, “Sileri: Sadece aşı bulunduğunda normale dönülür” oldu. Haberin devamında, Sağlık Bakanı Yardımcısı Pierpaolo Sileri’nin sabah katıldığı radyo programında sarf ettiği, "Ancak aşı bulununca normale dönülebilir. O zamana kadar durdurulan faaliyetlerin yeniden başlaması konusunda bize rehberlik edecek şey ilişkilerimi ve sorumluluk duygumuzun hassasiyeti olacak.  Önümüzdeki haftalarda, önleyici tıbbın bölgede güçlendirilmesi gerekecek” ifadelerine yer verildi.

FRANSA’DA VİRÜSÜN EN ÖLÜMCÜL GÜNÜ 

Le Monde, Fransa’da bir süredir vakaların azalması ve iyileşmeye rağmen dün gece ölüm sayısının 605 olarak açıklanmasını, “Salgının bitmekten çok uzak olduğunu gösteriyor” diye duyurdu. Haberde, hükümetin 3 haftadır devam eden evde kalma tedbirlerinde gevşememe konusunda uyarıda bulunduğu yazıldı. 

Le Monde, Avrupa geneline dair haberinde, “Salgın eğrisi değişmeye başladıkça umut ışığı da yanmaya başladı. Virüsün yeniden vuracağından korkan kimi hükümetler kısıtlamaların kademeli kaldırılmasına tereddütle yaklaşırken, Avrupa’da ilk kez Avusturya krizin sonlandırılmasına ilişkin detaylı bir zaman çizelgesi açıkladı” diye yazdı.

Çeviri: Mezopotamya Ajansı