Beyoğlu Belediyesi zabıta ekipleri, dün İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan müzisyenlerin şarkı söylemesine izin vermeyerek müzik aletlerine el koymuştu. Zabıta ile görüşme yapan sanatçılar el koyduğu enstrümanları geri verdi. Zabıtalar ayrıca müzisyenlere izin belgesi vereceklerini ifade etti. Bugün tekrar aynı yerde şarkı söyleyen müzisyenlere bu sefer polis engel olmaya çalıştı. Sürekli engellemelere maruz kalan sokak sanatçılarını Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut ile Erdal Avcı, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Ferhat Encü ve ilçe yöneticileri ziyaret etti.

Polisin müzisyenlere müdahale etmesine tepki gösteren HDP MYK Üyesi Ferhat Encü, yapılanın Kürtçe’ye karşı tahammülsüzlük olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini söyledi.

KÜRTÇE SÖYLEDİKLERİ İÇİN ENGELLENİYORLAR

İl Eşbaşkanı Erdal Avcı da polislere hangi gerekçe ile müzisyenleri engellemeye çalıştıklarını sordu. Müzisyenlerin bir buçuk yıldır dar imkanlarla yaşama tutunmaya çalıştığını ifade eden Avcı, “Pandemi koşulları gevşetildi. İlk defa sanatçılar sokakta ve mekanlarda şarkı söyleyip yaşamlarını idame etme şansı buldular. Fakat 1 haftadır arkadaşlarımız baskı altında ve müzik yapmaları engelleniyor. Bu cadde üzerinde müzik yapan başka gruplar var ama nedense bu arkadaşlarımız engelleniyor. Bu arkadaşlarımız Kürtçe müzik söylediği için kolluk güçleri hangi maddeye dayandırdığını bile ifade etmeden bu arkadaşlarımıza ceza yazıyor. Kendileri ile dayanışmamızı sürdüreceğiz. HDP İstanbul İl Örgütü hangi dilde, hangi kültürde, hangi mezhepte olursa olsun müzik yapanların yanında olacak. Devletin bu tutumunu kınıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

‘HER KOŞULDA SESLENDİRECEĞİZ’

Polisin engellemesine karşı müzisyenler de müzik yapmaya devam edeceklerini ve Kürt müziğini her koşulda seslendireceklerini belirterek polise tepki gosterdi. (İstanbul/MA)