Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mersin Limanı'nda 463 kilogram kokainin daha ele geçirildiğini duyurdu. Bakan Muş, sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bu gece Mersin Limanı'nda Ticaret Bakanlığımıza bağlı Gümrük Muhafaza ekiplerimizin dikkatli çalışmaları neticesinde 463 kilogram kokain ele geçirilmiştir. Görevlerini başarıyla yerine getiren Gümrük Muhafaza ekiplerimizi tebrik ediyorum. Zehir tacirlerine asla geçit vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı. Bakan uyuşturucunun kime ait olduğu hangi şirketler üzerinden getirildiği konusunda ise bilgi vermedi.

Ele geçirilen 463 kiloluk kokain, Mersin Limanı'na daha önce 1 ton 300 kilo kokain yakalanan aynı gemiyle geldi.

Ekvador’dan yola çıkan Liberya bandıralı geminin 16 Haziran’da Mersin Limanı’na yanaşmasının ardından Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü NARKOKİM ekipleri tarafından X-ray taramasına sevk edilen şüpheli konteynerlerdeki muz kolilerine gizlenmiş 1 ton 150 kilogram kokain ele geçirilmişti. Bu rakam, Türkiye’de bu zamana dek yakalanan en yüksek uyuşturucu miktarı oldu. 

Devam eden aramalarda muz kolilerine gizlenmiş halde 150 kilogram daha kokain bulundu ve böylece operasyonda ele geçirilen uyuşturucunun miktarı, 1 ton 300 kilograma yükseldi. Ele geçirilen uyuşturucuyla ilgili ise 5 şüpheli gözaltına alındığı duyuruldu. Gemideki diğer konteynerlarda yapılan detaylı aramalar sonucunda son olarak 463 kilo kokain daha ele geçirilmiş oldu. Böylece aynı gemide şimdiye kadar ele geçirtilen kokain miktarı 1 ton 763 kiloya ulaştı. 

PEKER AÇIKLAMALARI 

Türkiye’de ele geçirilen kokain miktarında devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in gündeme getirdiği iddialar sonrasında artış yaşanması dikkat çekti.

Geçtiğimiz Mayıs ayında Orta Amerika ülkesi Panama'da, varış noktası Mersin Limanı olan bir konteynerde muz kutuları içine saklanmış 616 paket kokain ele geçirildi. Sedat Peker de, bu olay sonrası yayımladığı 7'nci videosunda uluslararası arenada uyuşturucu trafiğinden ve Mersin’den bahsetti.

YENİ UYUŞTURUCU ROTASI

Kolombiya’nın Buenaventura limanında 9 Haziran 2020’de yakalanan ve Türkiye’ye gönderileceği açıklanan yaklaşık 5 ton kokaini hatırlatan Peker, yakalanan kokainle ilgili Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım’ı işaret etmiş ve Venezuela’ya gidiş amacını “Kolombiya’dan İzmir limanına gelecek olan 5 ton kokain yakalandıktan 4-5 ay sonra oraya gitmesi kit dağıtımı için değil, yeni bir uyuşturucu rotası oluşturmak içindi” sözleriyle açıklamıştı.

Peker, yeni uyuşturucu rotasına dair “Bu kokainle ilgili anlattılar ya, ben size gerçeğini anlatayım. Kokain önce Kolombiya üzerinden geliyordu. ABD DEA (Drug Enforcement Administration–Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi) orada çok etkili, orada sistemi döndüremeyeceklerini anlayınca yeni bir güzergah çalışması yaptılar. Venezüela’da DEA kontrolü yok, Kolombiya’dan kokaini bu ülkeye geçirmek çok kolay. Oradan gelen mal Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidiyor deniliyor ya, hayır, Avrupa’da ucuz kokain, burada pahalı, asıl en pahalı olduğu yer Ortadoğu. Suriye Lazkiye Limanı da DEA’nın kontrolünde değil. 4 ton 900 kilo kokain yakalandıktan sonra yeni güzergah kurmak için Venezuela’ya kim gitti? Eski başkanımız Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım… O mal yakalandıktan sonra bu senenin başında, şubatta ayında gitti 4 gün kaldı. Karakas Limanı var, Venezuela’nın en büyük limanı, oradan kuru yük gemileri doğrudan Türkiye’ye gelebiliyor, ama konteynere gemileri Dominik üzerinde durma yapıp, o şekilde devam edebiliyor. Şimdi Dominik üzerinde de yakalanmalar artacak, çünkü yeni güzergah burası. Ben bizim liman çok önemli dedim ya, herkes oraya gemi giremez dedi. Ben gemi girer mi dedim, kokain Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 30-35 metrelik uzun yolculuk yapan yatlarla, 500 kilo, 1 ton, 2 ton kokainler o şekilde dağılıyor. Özellikle ama Suriye Lazkiye üzerinden de yapılıyor” demişti.

KOKAİN YERİNE DİŞ SAĞLIĞI İLAÇLARI 

Sedat Peker'in gündeme getirdiği bir diğer çarpıcı iddia ise, yakalanan kokain yerine diş sağlığıyla ilgili maddelerin imha edildiği yönündeki sözleri oldu. Peker,  söz konusu uyuşturucunun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın gruplar tarafından satıldığını öne sürüp, önümüzdeki günlerde kokainlerin lüks rezidanslarda orta ölçekli torbacılara nasıl satıldığını anlatacağını duyurdu.