DTK, TJA, DBP, HDP, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin insanlık suçu olduğunu belirterek, avukat ve görüş yasağının Kürt halkına düşmanlık politikalarının sonucu olduğunu söyledi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), ağır tecrit koşullarında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’a 12 Ekim’de verilen 6 aylık avukat görüş yasağı ile 18 Ağustos’ta verilen 3 aylık aile görüş yasağına dair DBP Genel Merkezi’nin Diyarbakır’da bulunan Danışma Bürosu’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, TJA aktivisti Hilal Ada, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Milletvekili Dersim Dağ katıldı.

HUKUKSUZLUK LABORATUVARI

DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a verilen aile ve avukat görüş yasağının 23 yıldır sürdürülen tecridin devamı olduğunu belirterek, daha önce “gemi bozuk”, “koster bozuk” gibi gerekçeler ile sürdürülen tecridin son dönemlerde disiplin cezalarıyla mutlak tecride dönüştürüldüğünü söyledi. İmralı Adası’ndaki hukuksuzluğun topluma yayıldığını, tecridin bir yönetim haline getirildiğini dile getiren Aydeniz, “Bugün ülkede yaşanan kadın sorunu, ekonomik kriz, talan krizinin tecride dayandığını bilmek gerekiyor. Tek adam rejiminin beslediği yer de tecrit politikasıdır. Bu politika Türkiye’yi bir uçuruma sürüklüyor. İmralı, hukuksuzluğun, adaletsizliğin ve krizlerin laboratuvarına dönüştü. Sayın Abdullah Öcalan’ın düşüncelerinin bu ülkede demokrasiyi geliştirdiğini bu iktidar da biliyor. Çünkü bu ülkede 2013-2015 yılları arasında ‘çözüm’ süreci yaşandı. Bundan dolayı bugün yürütülen tecritle Sayın Öcalan’ın sesi kısılmak isteniyor. Tecritte ısrar, Türkiye’nin demokratikleşmesi önünde büyük engeldir. Tecrit politikasına karşı hep beraber sesin yükselmesi gerekiyor. Ülkedeki sorunların çözümü için buradan hareket etmek gerekiyor” dedi. 

ADALET BAKANININ SÖZLERİNİ HATIRLATTI

İmralı tecridine karşı 8 Kasım 2018 başlatılan ve tüm cezaevlerine yayılarak 200 gün süren açlık grevi eylemleri sırasında Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün “Hükümlülerin avukatlarıyla görüşmesi kanuni bir haktır” sözlerini anımsatan Aydeniz, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'nin (CPT) bu suça artık sessiz kalmaması gerektiğini, sorumluluğun yerine getirmesi çağrısında bulundu. 

BİRLİKTE YAŞAMIN GÜVENCESİ

Aydeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu 6 aylık ve 3 aylık yasakların hukuka, yargıya göre verilmediğini çok iyi biliyoruz. Kürt halkı için yeninden doğuşun adı olan Öcalan’a verilen bu tecrit Kürt halkına karşı yürütülen düşmanlığın adıdır. Sayın Öcalan’ın sağlık ve güvenlik koşullarına dair 8 aydır haber alınmaması kaygıları arttırıyor. Sayın Öcalan Türkiye’de demokrasi ve birlikte yaşam için bir güvencedir. Bundan dolayı tecridin sürdürülmesi kabul edilemez. Bu görüş yasakları Kürt halkında büyük kaygılar yaratmıştır. Çünkü Sayın Öcalan milyonların kendisine irademdir dediği bir kişidir. Bizler bu durumu asla kabul etmeyeceğimizi ve tecride karşı mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kez daha belirtmek istiyorum.”

KÜRTLERİN KIRMIZIÇİZGİSİ

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise, “çözüm” adı altında yürütülen sürecin sonlandırılmasının ardından devreye konulan savaş politikalarının derinleştirilerek sürdürüldüğünü ifade ederek, “Bu savaş politikalarının ilki de İmralı’da yürütüldü. Öcalan’a ciddi yaklaşılmalı. Çünkü Öcalan hem Ortadoğu’da hem de Türkiye’de barışın, demokrasinin gelişmesi için büyük bir siyasi aktördür. Öcalan Kürt halkının ruhudur. Hiçbir zaman halkla Öcalan arasına mesafe konamaz. Avrupa’da bulunan CPT gibi kurumlar, insan haklarını savunduklarını söylüyorlar ama bugün burada yaşananlara karşı sessizler. Bu tecrit 2015 yılında ağırlaştı ancak insan haklarını savunduklarını söyleyen bu kurumların sessizliğine şahit oluyoruz. Avukatlara disiplin cezalarının sebeplerini bile söylemiyorlar. Bu yaklaşımlar kabul edilemez. Tecrit kalksın diye bir sürü insan açlık grevine girdi. Birçok insan bu uğurda öldü. Sayın Öcalan Kürt halkının kırmızıçizgisidir. Halk kendi ruhuna ve iradesine sahip çıkacaktır” ifadelerini kullandı.