Türkiye’deki sağlık sistemi her dönem tartışılan konuların başında gelirken, performans dayatmasının yürürlüğe konulduğu sağlıkta, kâr odaklı sistem geliştirildi, “reçete ve ilaç katılım payı” , “ilaç fark bedeli” gibi sağlık hizmetlerinin her aşaması ücrete dönüştürüldü. AKP’nin “Sağlıkta çağ atladık” iddialarının aksine “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” çözümden çok sorun yarattı, hasta ve hekimler karşı karşıya geldi, hastanelerde şiddet tavan yaptı. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Nejdet İpekyüz, Türkiye'de sağlık hizmetinin son 15 yıl içinde alt üst olduğunu belirterek, hastanelerin işletmeye çevrildiğini söyledi.  

'ÖVÜNMEK DOĞRU DEĞİLDİR'

Türkiye'de sağlık algısının ve sağlık sisteminin son 15 yıl içinde alt üst olduğunu anlatan İpekyüz, "Sağlıkta hastanelerde görünürde bir sıra olmadığını anlatarak sanki olumlu bir süreç varmış gibi gösterildi. Oysa ki sağlık ticari bir faaliyete dönüştürüldü. Hastaneler işletmeye, hastalar ise tüketici konumuna getirildi. Sağlık Bakanlığı ve hastane yöneticileri ne kadar gelirimiz ve ne kadar giderimiz var diye yola çıkarak düşünüyor. Hastanelere başvuru sayılarının yüksekliğinden övünmek doğru değildir. Doğru sağlık politikası insanların hasta olmamasını sağlamaktır" dedi.

Şehir hastanelerine parti olarak karşı olduklarını ve her fırsatta da buna muhalefet ettiklerini anlatan İpekyüz, "Bu hastaneler özel şirketlere peş keş çekiliyor. İnsanlara doğru bir sağlık hizmeti veremiyorsunuz" dedi. 

'ORTAM SAĞLANMALI'

İnsanların hasta olmaması için önleyici yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen İpekyüz, insanların hasta olmayacağı ortamların sağlanması için çalışılması gerektiğini vurguladı. Yurttaşlarda sağlık bilincinin de geliştirilmesi gerektiğini dile getiren İpekyüz, "Sağlık politikası denildiğinde illa hasta olunca sağlık politikasının devreye girmediğini de anlatmamız gerekiyor. Bir yerde insanların kaldığı evlerin sağlıklı olması gerekiyor. İnsanın yaşam alanlarının, pencerelerinin düzgün yapılması gerekiyor. Katı atıklardan çöplere kadar düzgün bir şekilde toplanmıyorsa, bir ev iyi ısınamıyorsa istediğimiz kadar uğraşalım insanlar hasta olacaktır. Tüm bunlar ekonomi ile ilgilidir ve insanlara insanca yaşayacak tüm koşulların sağlanması gerekiyor. Ve tüm bunlar sizin sağlık politikalarınızda yoksa, insanlar hasta olacaktır" diye konuştu.  

'KADINLAR OLUMSUZ ETKİLENİYOR'

Kadınların özellikle yanlış sağlık politikalarından olumsuz etkilendiğine değinen İpekyüz, "Kadınlara yönelik doğru sağlık hizmeti vermek hastanede değil öncesinden hasta olmamaları için doğru bir şekilde hizmet üretmek gerekiyor. Anne sütü bilinci ve eğitimi verilmesi, çevre düzenlemeleri, anne ve bebeğin sağlıklı ortamının oluşması için tüm imkanların seferber edilmesi şart" dedi.  

'KÜRT KENTLERİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR' 

Kürt kentlerinin sağlık politikalarından en çok etkilenen kentler arasında olduğunu vurgulayan İpekyüz, "Bugün Kürt kentleri arasında Batman belki hizmet açısından diğer kentlere göre daha şanslıdır. Nedeni de buranın hizmet bölgesi olması ve memur sayısının fazla olmasıdır. Oysaki Kürt kentleri sağlık hizmeti konusunda çok yetersizdir. Aile hekimlikleri vb. olsa da çok yetersizdir. Hiçbir sağlık güvencesi olmayanlar için bir dönem Yeşil Kart hizmeti verildi. Bunun da geçici olması düşünülüyordu ve bugün halen yürürlüktedir. Yeşil kartlılar en çok Kürt kentlerindedir. Batman'da yeni yapılan hastane bakın kaç yıldır bitirilemiyor. Bu bile başlı başına her şeyin göstergesidir" şeklinde konuştu. Kırsala uygun sağlık hizmeti düzenlemesinin yeniden yapılması gerektiğini söyleyen İpekyüz, parti olarak yerel sağlık politikalarını önümüzdeki süreçte açıklayacaklarını duyurdu. 

'SAĞLIĞIN OLMAZSA OLMAZ KOŞULU BARIŞTIR'

Sağlığın olmazsa olmaz koşulunu anlatan İpekyüz, şunları kaydetti: “Dünya üzerindeki tüm sağlık örgütlerinin sağlığın olmazsa olmaz koşulunun barış olduğunu söylüyor. Eğer siz bir ülkede sağlık yerine savaşa bütçe ayırsanız, o ülkede düzgün bir sağlık hizmeti verilemez. Biz HDP olarak sürekli sağlığın ücretsiz olması gerektiğini söylüyoruz. Bunun içinde ilk olarak ülkede barış sağlanmalı ve savaşa ayrılan bütçe sağlık hizmeti olmak üzere diğer alanlara ayrılmalıdır.”