Van, Diyarbakır, Urfa ve çevre bölge illerinde Kovid-19 vaka sayılarında hızlı bir artış yaşanıyor. Hastanelerde yataklar yetersiz kalırken, yüzlerce ev karantinaya alındı. Diğer yandan ise virüse yakalanan kişilerin temas ettiklerine test yapılmamasının vaka sayılarının artmasına yol açtığı belirtiliyor. Evrensel’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, Bölge’de çok ciddi hasta sayısı olduğunu belirterek, katmerli bir durumla karşı karşıya olduklarını söyledi. Yoksulluk fazla olduğu için bir evde 8-10 kişinin yaşadığını ve insanların geçim derdi içinde olmasının bulaştırma riskini artırdığını ifade eden Yerlikaya, bu şekilde bireysel önlemlerin yetersiz kaldığını söyledi. 

ÇOK CİDDİ HASTA SAYISI VAR

Bölge’de şu ana kadar en yüksek hasta sayılarıyla karşı karşıya olduklarını belirten Yerlikaya, Diyarbakır’da 48’i yoğun bakımda olmak üzere 250’nin üzerinde hastanın olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin diğer illerine göre Bölge’deki artış çok daha fazla. Diyarbakır, Van, Siirt, Batman, Urfa’da buralarda çok ciddi hasta sayıları var” dedi. Yerlikaya, “Bölge’deki bu artışın en temel nedenlerinden biri erken normalleşme dediğimiz süreçten kaynaklı. 1 Haziran’da hızlı bir şekilde normalleşme yaşandı” dedi. 

EVLER KALABALIK, ÇALIŞMAK ZORUNDALAR

Bölge’de yoksulluk fazla olduğu için hastalığın daha fazla görüldüğünü ifade eden Yerlikaya, “Diyarbakır’da yoksulların daha yoğun yaşadığı Bağlar, Sur gibi ilçelerde bir hanede 8-10 kişinin birlikte yaşadığı evler de var. Bu insanlar günlük ihtiyaçlarını karşılamak zorundalar. Yakın tehlike bu insanlar için Kovid-19’dan çok geçim meselesi. Geçim meselesi iktidar tarafından net bir şekilde sağlanamadığı için bütünlükle bir salgınla mücadele sağlanamadığı için insanlar çalışmak zorunda. O dönemde “Evde kal” çağrıları yapıldı. Biz o zaman da söyledik evde kal da nasıl kal? Sonuçta bu insanlar geçimlerini sağlamak zorunda bu insanlar eve geldiklerinde evdekilere bulaştırma riski de var. Bunun yanı sıra toplu bir araya gelişlerin de salgının yayılmasında etkisi var. Taziyeler, toplu ibadet yapılan yerler vs. Diğer illerden Bölge’ye gelişler oldu. Sonuç itibariyle Bölge açısından katmerli bir durumla karşı karşıyayız” dedi. 

TEST OLANAKLARI UYGUNSUZ KULLANILIYOR

Test sayısında da test yapımında da ciddi sorun ve sıkıntıların olduğunu ekleyen Yerlikaya, “Bir de test meselesi var. Yaygın bir şekilde test yapılmasını başından beri söyledik ama şimdi temaslılara dahi test yapılmıyor. Bölgedeki test olanakları, biliyorsunuz çok geç test yapılmaya başlandı. Bölge açısından test olanakları uygunsuz kullanılıyor. Bir bakıyorsunuz Bağlar Belediyesindeki binlerce kişiyi testten geçiriyorlar ya da askeriyede, garnizonda yer alan kişiler testten geçiriliyor. Yani hangi amaçla yapıldığı belli olmayan buradaki kamu otoritesi istemleri üzerinden testleri kullanma biçimi var. Bu durum testlerin geç çıkmasına yol açıyor. İhtiyacı olan insanlara ulaşmasında sıkıntı oluşturuyor. Türkiye genelinde zaten yeterli test yapılmıyor. Bölge’de daha da yetersiz bu” dedi. 

BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ YOK

Salgına karşı bireysel önlemlerin yeterli olmadığını tüm toplumsal dinamikleri sürece dahil ederek bu durumun aşılmasının kolaylaşacağını belirten Yerlikaya, “Sadece bireysel sorumluluklar bu salgını önlemez. Sadece maskeye daralan bir tutumla bu meseleyi çözemeyiz. Sadece bu süreci hastanede karşılamayı içeren bir politikayla çözemeyiz. Burada bütünlüklü toplumsal katılımı önemsemek gerekiyor. Burada meslek örgütleri, STK’leri de eklemek toplumun diğer kesimleriyle ortaklaşarak sorunları şeffaf bir şekilde görünür kılarak ancak destek paketlerini doğru bir şekilde yurttaşların yararına kullanarak bu sürecin üstesinden gelebiliriz. Maske, kişisel mesafe hijyen önemlidir. Ancak bu yetmez, bununla salgının üstesinden gelemeyiz. Halk bu meselenin bitmediğini salgının Bölge’de hızla arttığını bilmesi lazım. Burada bir başarı öyküsü de yok. Sıkıntılarımız devam ediyor bu meseleyi önemsememiz gerekiyor” dedi.

URFA TABİP ODASI BAŞKANI MELİK: HERKES KALABALIK ORTAMLARDA OLUNCA VAKALAR ARTIYOR

Urfa’nın Viranşehir, Suruç, Birecik, Bozova, Ceylanpınar, Eyyubiye, Haliliye, Karaköprü, Siverek ve Halfeti ilçelerine bağlı 93 adreste koronavirüs (Kovid-19) test sonucu pozitif çıkan kişilerin olması üzerine söz konusu kişilerin yaşadıkları adresler 14 gün süre ile karantinaya alındı. Kentte önceki gün ise 75 adres karantinaya alınmıştı.

Evrensel’e konuşan Urfa Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Melik, Urfa’daki vaka sayısının ciddi bir şekilde arttığını belirterek, yeterli önlem ve hassasiyetin gösterilmediğini söyledi. Melik, “Vaka sayısı arttı, gittikçe kontrolden çıktı. Açıkça sayılar elimizde yok, hastaneler servisler dolu. Sadece Urfa değil birçok ilde vaka sayısında artış var. Yeterli önlemler alınmadığı için toplum da yeterli hassasiyet göstermediği için biraz da sanki kendi haline bırakıldı bu durum. Herkes kalabalık ortamlarda, normal yaşam devam ediyor dışarıda. Normalleşme sürecinin etkisi var, eğlence merkezleri açıldı, oysa bunun aşama aşama açılması gerekiyordu. Bu noktada STK’ler tarafından tartışılıp daha sonra bunların değerlendirilmesi gerekiyordu. Ama maalesef 1 Temmuz’dan itibaren bütün yasaklar kaldırıldı ve normalleşme süreci başladı. Vakaların arttığı gerçeği var ölümler azalmakla beraber şu an için kış dönemlerinde ne olacağı bilinmiyor açıkçası” dedi. 

ŞIRNAK’TA "RİSKLİ" KARARLAR

Şırnak İl Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs vaka sayısındaki ciddi artışa rağmen kentteki kimi faaliyet ve etkinliklerin önünü açtı. Kurul, sosyal mesafe, dezenfektan ve temizlik şartıyla internet kafe ve salonları ile elektronik oyun yerlerinin faaliyetine izin verdi. Vali ve kaymakamlar başkanlığında muhtar ve halk toplantılarının yeniden başlatılmasına karar veren kurul, tiyatro, sinema, konser salonu ve gösteri merkezlerinin de faaliyete geçmesini kararlaştırdı.