Koronavirüs tedbirleri kapsamında 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan “tam kapanma” döneminde sağlık emekçilerinin yükünün iki kat daha arttığını belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi Eşbaşkanı Dr. Zeki Sinan Doğan, psikolojik baskının arttığını söyledi. “Tam kapanma” adı altında kısmi kapanma olduğunu ifade eden Doğan, aşılanma ve kapanma beraber yürütülmediği için sürecin etkili etkili olamayacağını dile getirdi.

ŞİDDET ARTTI

Doğan, pandeminin başından bu yana en ön safta mücadele eden sağlık emekçileri ile sosyal hizmet çalışanlarının idari izinlerden muaf tutulmasını eleştirdi. Kapanmayla birlikte personel yetersizliğinden ötürü psikolojik şiddetin arttığına dikkati çeken Doğan, sağlık çalışanlarının çoğunun Koronavirüs (Kovid-19) geçirilmesine rağmen çalışmak zorunda kalıp, sorunlarına çözüm bulamadığını belirtti. Pandemi süresince kentte 20 sağlık çalışanın Kovid-19'dan yaşamını yitirdiği, yüzde 30 ila 40'ının Kovid-19'a yakalandığını anımsatan Doğan, “Aşılama pandemiyi soğuttu ama bittiği anlamına gelmiyor. Sağlık çalışanlarının diğer önemli bir sorun ise ebeveynler çalıştığı için çocuklarını bırakacak yer bulamıyor. Komşulara bırakamıyor. Çünkü sağlık çalışanları bu hastalığı taşıyormuş gibi bir algı var. Bu nedenle çocuklar evde tek başına kalmak zorunda kalıyor. Yani devlet bu süreçte sağlık çalışanını kaderine terk etmiş durumda. İstifa edemiyoruz, idari izinli sayılmıyoruz aynı zamanda çalışmak zorunda kalıyoruz. Yani birçok sıkıntı var” diyerek, yaşananları özetledi.

MESAİ AYNI 

"Tam kapanma" sağlık çalışanlarının koşullarını değiştirmediğini altını çizen Doğan, günde ortalama 8 saat çalıştıklarını hasta yoğunluğuna göre 12 saat de çıktığını kaydetti. Doğan, “Halbuki biz kapanmadan önce; sağlık çalışanlarının en azından dönüşümlü olarak çalışıp dinlendirilmesini talep etmiştik. Türkiye'de kamuda çalışan sağlık çalışanları bunu yapacak güçtedir. Bunların yapılabilmesi için personelin artırılması lazım. Personelin artırılması için de atamaların yapılması lazım. KHK ile atılanların ve şu anda atama bekleyen on binlerce sağlık çalışanının derhal kadroya alınıp çalışmalıdır" dedi. 

YÜZDE 61 ÇALIŞIYOR

"Türkiye'deki kapanma, tam kapanma değil kısmi kapanmadır” diyen Doğan,  pandemi ile gerçekten mücadele etmek istiyorlarsa  öncelikle her yerin kapanması gerektiğini vurguladı.  "Tam kapanma" ile sokağa çıkma yasağının farklı olduğunu sözlerine ekleyen Doğan, “Tam kapanmada sağlık çalışanları emniyet, itfaiye, ekmek tedarik zincirinin dışına her yer kapanmalıdır. Ama şimdi Türkiye'de uygulanan durum kısmi kapanmadır. Şunda ülkenin yüzde 61 çalışıyor sadece yüzde 39’una kapanma geldi" diye konuştu. Pandemiyle birlikte sınıfsal farklılıkların daha çok derinleştiğini anımsatan Doğan, şöyle devam etti: “Zenginler kendi evinde olsa bile bahçesinde gezerken, gecekondularda,  varoşlarda yüzbinlerce insanın yaşadığını çok iyi biliyoruz. Bu insanlardan yalnızca biri eğer Kovid-19 ise 17 gün içerisinde bütün evin Kovid-19 olmaması için bir sebep yok. Biz başta da söyledik. Tespit edilen sosyo-kültürel ekonomik durumu düşük olan insanlara, gerekirse oteller kiralanarak 10 günlük karantinaya alınmalı ki diğer evdeki fertleri korunabilsin. Ne yazık ki bunların hiçbirini görmedik. Artık şunu da söyleyebiliriz. Pandemi, pandemi olmaktan çıktı sınıfsal bir hastalığa dönüştü. Düşük geliri olan insanlar emekçiler ne yazık ki bu pandemi de daha çok etkileniyor ve daha çok kayıplar yaşanıyor. Kapanmanın etkili olabilmesi için kapanmayla beraber hızlı bir şekilde aşılanmanın yapılması gerekir."

PİK UYARISI 

Kapanmanın ardında vakalarda kısmi ve doğal bir azalma olacağını ancak, ilk açılmayla tekrar pik yapacağını öngören Doğan, "Turizm sezonu açılarak yaklaşık vaka sayısı 5 ila 6 binin altına çekmeye çalışacaklar.  Kapanmadan sonra test yapılırsa insanlar hala çalıştığı için hiçbir zaman pozitif vaka sayımız 5 bin altına düşmez. Düşmeyeceği için önümüzdeki aylarda ne yazık ki yeni kapanmalara veya tedbirler karşı karşıya kalacağız” dedi.

Mezopotamya Ajansı / Esra Solin Dal