Bu yıl 72 ayrı merkezde “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla kutlanacak olan 2022 yılı Newrozu'nun hazırlıkları sürüyor. Newroz’un coşkulu geçtiği  yerlerden biri olan  Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde de hazırlıklar devam ediyor. Her yıl binlerin katıldığı Newroz, bu yıl da belediye binası arkasında bulunan otoparkta kutlanacak. Doğubayazıtlılar, Newroz’un barış ve özgürlüğü vesile olmasını diledi. 

KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜK TALEPLERİ 

Kürt halkı için Newroz’un tarihsel boyutunun önemli olduğunu vurgulayan Ahmet Kandemir, “Halkımızın Newroz’a sahip çıkması gerekiyor. Kürtler bayramlarını kendi kültürel yaşamına göre kutlanmalıdır. Bu yıl kutlanacak olan Newroz’dan beklentilerimiz tutuklu bulunan Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılması ve Kürtlerin özgürlük talebine yerine getirilmesidir” dedi.

Newroz’un Kürt sorunun demokratik çözümüne vesile olmasını talep eden Mehmet Can da “Bugün en çok ihtiyacımız olan şey; demokrasi, barış ve kardeşlik içerisinde bu topraklarda yaşamaktır. Ülkenin bu tür şeylere çok ihtiyacı var. Bu Newroz’un barış Newroz’u olmasını istiyoruz” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜK İÇİN BAŞKALDIRI GÜNÜ

Tutuklu Kürt siyasetçilerinin artık bırakılması gerektiğini belirten Murat İsmailoğulları da, bu talepleri Newroz alanında haykıracaklarını söyledi. İsmailoğulları, “Newroz Kürtlerin özgürlük için başkaldırdığı gündür. Biz de bu Newroz'da hakiki bir barışın olması ve cezaevlerinde tutulan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu savaş bitsin, artık kan akmasın. Bu yılki Newroz umarım topraklarımıza barış, huzur ve kardeşlik getirir” dileklerinde bulundu. 

HALKLARIN BİR ARADA YAŞAMA TALEBİ

Newroz’un savaşların ve sömürünün olmadığı bir toplum düzeninin gelmesine vesile olmasını istediklerini belirten Ercan Baybut, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da Newroz’umuz kutlayacağız. Newroz’un bir diğer anlamı bütün halkların bir arada yaşamasıdır. Her Newroz dile getirdiğimiz talepleri bu yıl da dile getireceğiz. Her zaman dediğimiz gibi barış, kardeşlik istiyoruz. Artık insanlar ölmesin, bu savaş son bulsun istiyoruz” diye konuştu.

BİRLİK BERABERLİK NEWROZ’U

Dünyada birçok bölgede savaşların yaşandığını söyleyen Şahin Kartal, Newroz gibi günlerin barışa vesile olabileceğine işaret ederek, “Çünkü Newroz'da insanlar yan yana gelir ve daha adil bir dünya taleplerini dile getirir. Bu Newroz’un birlik, beraberlik, barış ve huzurun topraklarımıza getirmesi diliyorum” dedi.

‘TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN’

Bugün binlerce kişinin hukuksuz bir şekilde cezaevlerinde tutulduğunu ve Kürt siyasetçilerine her gün hedef gösterildiği söyleyen Halis Özmen,“Bugün gazeteci, aktivist ve HDP’li siyasetçiler cezaevinde tutuluyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir anlayışı yoktur. Binlerce tutuklunun neden cezaevlerinde olduğunu anlamış değiliz. Artık biz bu yapılan hukuksuzlukları kabul etmiyoruz. Bu anlamda derhal tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz” diye konuştu.