Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Akçasır Mahallesi sakinleri, her yıl bahar aylarının gelmesiyle birlikte dağların yolunu tutarak, yüksek zirvelerde boy veren rêvas (ışkın-uşkun) topluyor. Yurttaşlar, 30 kilometre yol kat ettikten sonra manzarasıyla büyüleyen Serê Sipî Dağı'na ulaşıyor. Patika yollardan ulaşımın sağlandığı dağa vardıktan sonra rêvas toplamaya başlayan yurttaşlar, ardından taşıdıkları ağır yükle mahallenin yolunu tutuyor. Yurttaşlar, birçok vitamini içerisinde barındıran, boyu 40 ile 150 santim arasında değişen rêvasları sonrasında ya tüketiyor ya da kent merkezlerindeki pazarlarda satışa sunuyor.  

DOĞANIN MÜCİZESİ

Sabahın ilk ışıklarında başlayan ve akşam saatlerine kadar devam rêvas yolculuğu Qotê, Delaw, Zowikê ve Zoravê bölgesinin ardından Serê Sipî'de son buluyor. Bu yolculukta yer alan yurttaşlardan Sedat Yıldız (35),  24 yıldır bu dağlarda yaşadığını ve "doğanın mucizesi" diye nitelendirdiği rêvas topladığını paylaştı. Yıldız, rêvasın faydalarına işaret ederek, çok şifalı olduğuna dikkati çekti. Yıldız, rêvasın köy halkının sağlıklı yaşamında etkili olduğunu vurguladı. 

KİLOSU 15 TL

Rêvasın kilosunun 10-15 TL arasında değiştiğini kaydeden Yıldız, rêvası hem yemek için hem de satmak için topladıklarını dile getirdi. Rêvasın yeme ve satma dışında yapraklarını hayvan yiyeceği olarak kullanıldığını hatırlatan Yıldız, "Rêvas kartlaştıktan sonra bunu yakacak olarak da kullanıyoruz. Büyük olan yapraklarını hayvanlar yiyor. Bunu yiyen hayvanlar tuz ihtiyaçlarını da karşılıyor. Çünkü yaprakları tuzludur" dedi. 

FAYDALARI

Kim yerlerde “Kürt muzu” olarak adlandırılan rêvas, hem çok tüketiliyor hem de çok faydalı bir bitki. Doğal ilaç olarak nitelendirilen rêvas, özellikle kanser ile mücadelede kullanılan bu şifa kaynağı bitki olarak da biliniyor. Rêvas, aynı zamanda hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil ediyor. 

 

Mezoptamya Ajansı / Fethi Balaman