Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, 2014 yılında çektiği fotoğraflar üzerinden iktidar ilintili basının hedefi oldu. Fotoğrafın paylaşılmasının hemen akabinde 10 Ocak’ta Güzel hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt üyeliği” suçlamasıyla fezleke hazırlandı. Ardından Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis'te Hazırlık Komisyonu kuruldu. Komisyonun 3 Şubat’ta yaptığı son toplantıda, AKP ve CHP’li üyeler tarafından “dokunulmazlığın kaldırılması” yönünde oy kullanıldı. Komisyonu, oy çokluğuyla Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde rapor verilmesine karar verdi. Rapor, dün Karma Komisyon’a sunuldu. 

Güzel'in dokunulmazlığının kaldırılmak ve yargılanmak istenmesine dönük tepkiler sürüyor. İktidar partisinin yanı sıra dokunulmazlığın kaldırılmasına "evet" diye muhalefet partilerinin tutumu da eleştirilerin odağında. Duruma tepkili olanların başında ise, Güzel'i yüksek bir oy oranıyla Meclis'e taşıyan Diyarbakır sakinleri geliyor. Konuya ilişkin mikrofon uzattığımız Diyarbakırlılar, iktidara olduğu kadar muhalefet partilerine de tepkili. 

SOKAK TEPKİLİ

Seçilmiş bir vekilin dokunulmazlığının kaldırılmasının yanlış olduğunu belirten Mehmet Baran, HDP'nin 6 milyon oy alan bir parti olduğuna dikkati çekti. Baran, "AKP-MHP, herhangi bir şey olduğunda ‘iktidarımızla oynuyorlar’ diyor. HDP’nin de iktidarı ile oynanıyor" diye kaydetti. Baran, dokunulmazlığın kaldırılması yönünde tavır alan CHP’yi, 2019 yerel seçimlerinde Kürtlerin büyükşehir belediyeleri için verdiği desteği anımsatarak, "Kürtleri kullanmak istediler” şeklinde eleştirdi. Baran, CHP'nin yönetime gelmesi halinde HDP'yi unutacağını söyleyerek, "Bu zihniyetiyle kimse CHP’yi iktidar yapmaz” dedi. 

AKP'nin ülkeyi yönetemediğini belirten Ramazan Karakupa, bundan kaynaklı kentte "AKP'ye oy vermeyeceğiz" diyenlerin sayısının her geçen gün yükseldiğini ifade etti. Karakupa, dokunulmazlıkların kaldırılmasını "seçmenin hakkına göz dikmek" olarak nitelendirerek, "Bu bir çözüm değil. İnsanlar daha da yoksulluğa itiliyor" şekline konuştu.  

‘5 YILDIR NEREDEYDİLER?’

Güzel’e ait fotoğrafların yayınlanmasının zamanlamasına dikkati çeken Ahmet Şahin, "5 yıldır neredeydiler? Neden o gün değil de bugün yaptılar bunu?" diye sordu. Şahin, muhalefetin tutumuna da tepki gösterdi.  

Yaşananların seçim endeksli olduğunu söyleyen Velat İpek, Kürtlerin dikkate alınmadığını kaydetti. İpek, yayınlanan fotoğrafların eski olduğuna işaret ederek, "Gündeme girmek için bunu yapıyorlar. Samimi bir politika değil” dedi. Güncel gelişmelerin önceki politikalardan bağımsız olmadığını ifade eden İpek, iktidar ve muhalefetin Kürtlere karşı samimi olmadığını dile getirdi. İpek, "Erdoğan da ilk çıktığında ‘Kürt Sorunu benim sorunumdur’ dedi. Bu sefer sıra CHP’de. Ancak Kürtler olmadan hiçbir şey yapamazlar. Onlar da biz de biliyoruz. Benim oyum yine Kürtlere olacak. Bence tek başlarına hareket etmeliler. Partisiz kalsak bile onlara gitmeyeceğiz” dedi. 

'PİŞİRİP ÖNÜMÜZE KONULUYOR' 

Güzel’in fotoğraflarının ne zaman çekildiğinin bir önemi olmadığını söyleyen Salih Kızıl, “Yaptıkları şey şu; pişirip pişirip önümüze getiriyorlar. Bugün Türkiye’nin ekonomisi kalmadı, bitti. Dünyada kredileri yok. Varlıklarını Kürtler üzerinden yürüyor” diye kaydetti. 

Halkın oyuyla seçilen vekillerin dokunulmazlığının kaldırılmasına karşı olduğunu belirten Yakup Önalan, "Ağzını açan yargılanıyor. Başkanlık sistemi olduğu için rahat rahat milletvekilleri yargılanabiliyor" ifadelerini kullandı. 

MUHALEFETE TEPKİ

Osman Taşkın, CHP'nin tavrını eleştirerek, "Bu bir zulümdür, başka ne olabilir. Artık onlar düşünsün, seçimler geliyor ve yanlarında durmayacağız" diye belirtti. 

Ahmet Çakıl da iktidardan çok muhalefetin tutumuna tepki göstererek, "CHP aynı CHP'dir" diye kaydetti. Yeni bir seçim arifesinde olduklarını söyleyen Çakıl, "Demokrasinin yolu Diyarbakır’dan geçer" diyen Kemal Kılıçdaroğlu'na, "Eğer Kürtlerin haklarını vermek istiyorsa Diyarbakır’ı görmek zorundalar” dedi. 

‘ONLAR GİDER KÜRT AYAKTA KALIR'

Kürtler söz konusu olunca hukuksuzluğun sınırının olmadığını belirten Baki Çam, Güzel hakkında alınan kararın hukuki değil siyasi bir karar olduğunu söyledi. Güzel’in fotoğraflarını "çözüm süreci" döneminde çekildiğine dikkat çeken Çam, "AKP, geçmişteki Kürtleri kandırabileceğini düşündü. Çözüm süreci ortaya çıktı. Baktı ki ne İmralı'yı ne de HDP’yi kapatabiliyor. O yüzden sürekli bu süreçleri tekrarlıyorlar. Kürtleri de kandıramadılar. Semra gitse, Baki var; Baki alınsa, Ali var. Bunlar çözüm değil. Çözüm demokrasi ve halkların kardeşliğidir. Onlar gider, Kürt yine ayakta kalır.”

‘KENDİ PİSLİKLERİNİ TEMİZLESİNLER'

"Çözüm sürecinde" yaşananları ve iktidarın yaptığı görüşmeleri anımsatan Fatih Sipçik, "Kürt halkı yıllardan beri bu ucuz politikalara yenilmedi, yenilmez de. Güzel’in fotoğrafında bir art niyet göremiyorum" dedi. AKP milletvekillerinin Gülen Cemaati üyeleriyle çektirdikleri fotoğrafları anımsatan Sipçik, "Önce kendi vekillerinin pisliklerini temizlesinler. Amaçları HDP’yi kaldırmak ve Kürt halkını susturmak. Ancak Kürt halkı hiçbir şekilde susmayacak. Diğer milletvekillerimiz ve Güzel'in arkasındayız” şeklinde konuştu. Muhalefeti "Söz konusu Kürtler olunca sus puslar" sözleriyle eleştiren Sipçik, CHP ve AKP’nin aynı zihniyette olduğunu ekledi. 

DAİŞ'LİLERLE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR

Güzel’in vekilliğinin düşürülmek istenmesini kınayan İlyas Baran, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakınlarının DAİŞ sempatizanları ve üyeleriyle çektirdikleri fotoğraflara değindi. Baran, "Geçmişle yargılanacaksa insanlar, ilk önce kendi geçmişlerini yargılasınlar. Oğlu (Bilal Erdoğan) İŞİD’in başıyla fotoğraflar çekmişti. O niye yargılanmıyor?” diye sordu. 

Baran, şunları söyledi: "Bir Kürt bir şey yaptığında hemen göz önüne çıkıyor. Peki sistem nerede? Çalınan paralar nerede? 128 milyar dolar nerede? Geçen sene un torbasının 200 TL idi şimdi 500 TL. Bu para nereye gidiyor? İlk önce bunun hesabını versinler. Bu ülkede adalet yok."

MA / Ceylan Şahinli - Mehmet Güleş