Koronavirüs vakalarında olağanüstü artışın olduğu Diyarbakır’da ortak açıklama yapan Sivil Toplum Örgütleri, vaka sayısındaki artışın bu hızla devam etmesi durumunda kentin sağlık alt yapısının zorlanmasına neden olabileceğinin altı çizildi.  

Normalleşme ile birlikte sağlıkçıların “kaygı verici durum” olarak yorumladığı Diyarbakır’daki koronavirüs vaka artışına ilişkin sivil toplum örgütlerinden de çağrı geldi. Meslek, iş, sendika, sağlık, hukuk, kadın örgütlerinin bulunduğu 27 sivil toplum örgütü, Diyarbakır’daki koronavirüs vakalarındaki yüksek artışa dair ortak yazılı açıklama yaptı. 

Pandeminin yaşamı olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtilen açıklamada, Diyarbakır’daki yayılma hızının artış gösterdiğine dikkat çekildi. 

‘İSTENMEYEN SONUÇLARA YOL AÇABİLECEK’

Açıklamada, salgın tehlikesinin devam ettiği belirtilerek, “Salgının kontrol altına alındığına dair elimizde hiçbir veri yoktur. Bulaşıcılığı yüksek, etkili aşısı ve bilinen bir tedavisi olmayan bir salgın etkeni ile karşı karşıyayız. Bu nedenle alınan tedbirler insan sağlığı açısından son derece önemli ve bir o kadar da gereklidir. Ancak alınan bütün tedbirlere rağmen ilimizde salgından kaynaklı vaka sayısı son günlerde olağanüstü artış göstermiştir. Vaka sayısındaki artışın bu hızla devam etmesi durumunda istenmeyen sonuçlara yol açabilecek, kentin sağlık alt yapısının zorlanmasına neden olabilecektir” denildi.  

Salgına karşı insanların birbirleriyle temas oranlarını azaltarak virüsün hasta kişiden sağlıklı kişiye bulaşmasına engel olunmasının önemli olduğu kaydedilen açıklamada, vaka sayısının daha fazla artmaması ve can kayıplarının yaşanmaması için bir dizi önerilerde bulunuldu. 

STÖ’lerin kent halkına yaptığı çağrıda şunlara yer verildi:  

“* Kişisel hijyen kurallarına uyalım. 

* Bu dönemde hasta kişilerle karşılaşmamıza ve hastalığın yayılmasına neden olacak toplu bir araya gelişlerimizi (ev ziyaretleri, düğün, nişan, mevlit gibi etkinlikleri) erteleyelim. 

* Zorunlu haller dışında mümkün olduğunca dışarı çıkmayalım, evlerimizde kalalım,

* İnsanlarla temas ettiğimiz her yerde Ağız ve Burnumuzu kapatacak şekilde maske takalım,

* Toplu taşıma araçlarına, alış-veriş merkezleri gibi yerlerde fiziksel mesafe kurallarına (En az 2 metre uzaklık) titizlikle uyalım,

* Evimizden çıkmak zorunda kaldığınız her an maskemizi takmayı, ellerimizi sıkça sabunla yıkamayı ihmal etmeyelim,

Unutmayalım ki bu zorlu günleri ancak hep beraber kurallara uyarak, toplumsal dayanışma göstererek aşabiliriz.” 

Yapılan açıklamanın altında imzası bulunan örgütlerin şöyle: Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabipler Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, AMED KESK Şubeler Platformu, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır İş Kadınları Derneği, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanlığı, Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği , Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, MÜSİAD Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu İşkadınları Derneği, TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu, Diyarbakır Girişimci İş Kadınları Derneği, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı, Diyarbakır Organize Sanayi İş İnsanları Derneği, TÜMSİAD Diyarbakır Şubesi, Güneydoğu Tekstil Sanayici ve İş İnsanları Derneği , Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği, HAKSİAD Diyarbakır Şubesi, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği.